• PRO TV
  • Fenomenul unic care are loc pe 20 iunie 2024. Nu s-a mai întâmplat asta de 228 de ani

Fenomenul unic care are loc pe 20 iunie 2024. Nu s-a mai întâmplat asta de 228 de ani

Fenomenul unic care are loc pe 20 iunie 2024. Nu s-a mai întâmplat asta de 228 de ani

Joi, 20 iunie 2024, are un loc un fenomen important, care nu a mai picat pe această dată de 228 de ani.

Este vorba despre solstițiul de vară, care are loc anul acesta cu o zi mai devreme decât de obicei. Este cea mai timpurie dată a solstițiului de vară din ultimii 228 de ani, ultima oară când a picat pe 20 iunie fiind în 1796.

O zi istorică pentru Solstițiul de vară

Solstițiul de vară din 2024 va avea loc pe 20 iunie, la ora 23:51, marcând cea mai devreme dată a acestui eveniment în ultimele două secole. În anii următori, solstițiul va continua să se producă pe 20 iunie, devenind astfel o dată obișnuită pentru acest eveniment. În trecut, solstițiul de vară avea loc pe 22 iunie, însă acest lucru nu se va mai întâmpla curând.

Cea mai lungă zi a anului

Pe 20 iunie 2024, durata zilei va fi de 15 ore și 32 de minute, iar noaptea va avea doar 8 ore și 28 de minute. Aceasta zi va fi urmată de faza de Lună Plină pe 22 iunie, la ora 4:08. Americanii denumesc această Lună Plină "Strawberry Moon", deoarece coincide cu perioada optimă de cules a căpșunilor în America de Nord. De asemenea, mai este cunoscută sub numele de "Hot Moon", "Hatching Moon" sau "Birth Moon".

Tradiții și superstiții românești

În cultura românească, solstițiile și echinocțiile sunt adesea asociate cu sărbători creștine importante. Solstițiul de iarnă se apropie de Crăciun, iar cel de vară este aproape de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită pe 24 iunie, în ziua de Sânziene (Drăgaica).

Tradițiile românești includ credințe și superstiții legate de solstițiul de vară și Sânziene. În ziua solstițiului de vară, cunoscută drept „Amuțitul cucului”, se credea că cucul încetează să mai cânte. Cucul este un simbol al primăverii astronomice, iar modul în care cântă sau locul unde cântă poate prevesti sănătatea, norocul, căsătoria sau, uneori, moartea.

Plante medicinale și tradiții nord-ruropene

Perioada solstițiului de vară este propice pentru culesul plantelor medicinale, conform unui calendar tradițional riguros. Unele plante se culeg doar noaptea, cum este cazul în noaptea de Sânziene.

Tradițiile din România și din nordul Europei includ adunatul florilor și împletirea coronițelor purtate de fete, împodobirea caselor cu ramuri verzi și căutarea florii de ferigă, despre care se spune că înflorește în cea mai lungă noapte a anului. Fetele nemăritate adună flori pentru a le pune sub pernă, în speranța de a-și visa ursitul.

Semnificația Solstițiului de vară

Solstițiile de vară și de iarnă marchează puncte importante în ciclul anual al naturii, inspirând ritualuri și manifestări de venerație în întreaga lume. Solstițiul de iarnă simbolizează triumful luminii asupra întunericului, în timp ce solstițiul de vară celebrează puterea Soarelui și frumusețea Pământului.

Sursa foto: Getty

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni