Cea de-a 8-a ediție a American Independent Film Festival (AIFF) s-a încheiat cu succes: 3.000 de spectatori au putut urmări filmele din festival atât la București, cât și în aer liber, la Castelul Bran.
La ceremonia de închidere au fost anunțați și câștigătorii Concursului Write a Screenplay For, ediția a 6-a, dedicată genului crime drama, de către ambasadoarea programului, actrița Monica Bîrlădeanu. După analiza a 35 de proiecte de pe lista scurtă, cele 8 scenarii finaliste sunt: Daniel Oltean – Abisul se uită și el în tine, Iulian Popa - Aici toți sunt fericiți, Cristina Iliescu - Unknown yet, Ilinca Straton & Eugen Dediu - Drumul Lupilor la categoria mini-serie TV și Maria Drăguș - Gioconda, Jákob Ladányi & Márton Berecz - Rose’s Well, Inna Cebotari & Volker Smidt - Three Sides, Nick Tzamarias - Chronos la categoria lungmetraj.
Regizorul Cristian Mungiu, Asociația Cinemascop și Gabriela Iacob, Head of Scripted Content Development, PRO TV, au avut de ales între 250 de scenarii înscrise în proiect. 35 de proiecte au fost semifinaliste și au participat apoi la sesiuni de interviuri de tip pitch, în urma cărora s-au ales cei 8 finaliști. La finalul sesiunilor de dezvoltare cu Gabriela Iacob, Cristian Mungiu și consultanta de scenarii Marietta von Hausswolff von Baumgarten din Suedia, scenariștii vor trebui să finalizeze până la data de 1 octombrie primul draft de scenariu. PRO TV și Asociația Cinemascop vor alege cele 2 proiecte câștigătoare, unul la mini-serie TV, al doilea la lungmetraj. Câștigătorii vor primi o primă de dezvoltare nerambursabilă în valoare de 1.000 euro fiecare.
Concursul Write a Screenplay For, desfășurat în parteneriat cu PRO TV, este o inițiativă AIFF.
AIFF 8 a propus publicului câteva dintre cele mai așteptate filme americane noi ale anului, printre care Kinds of Kindness al lui Yorgos Lanthimos, un maraton al celui mai fascinant serial art-house al anilor ‘90, Twin Peaks, proiecții ale unor filme culte, care omagiază printre altele plecarea dintre noi a legendei care a fost Roger Corman, întâlniri cu regizori ca Alexander Payne și Shane Atkinson, scenaristul Larry Gross și producătoarea americană Rose Kuo și două proiecții speciale în aer liber la Castelul Bran. Șansa Ta, Teen Challenge, Studiourile Ferentari, Hospice Casa Speranței și Expert Forum sunt cele 5 organizații non-profit către care vor fi donate încasările festivalului de anul acesta, în continuarea misiunii caritabile a AIFF. Reprezentanți ai asociațiilor și-au prezentat proiectele în introducerea unor proiecții de filme din festival, în discuții moderate de oameni de radio ca Bogdan Șerban (Radio Guerrilla), Andreea Pietroșel și Zoli Toth (RFI) sau actrița Andreea Stan.
Înrudit cu Les Films de Cannes à Bucarest, AIFF este un festival dedicat filmelor independente nord-americane, în afara convențiilor hollywoodiene. Proiectul a prezentat în România, de-a lungul celor șapte ediții desfășurate până acum, o selecție a celor mai recente producții independente realizate în SUA, apreciate de critică și selectate în circuitul marilor festivaluri nord-americane precum Sundance, New York, Tribeca, Telluride ori Toronto sau la festivaluri mari ca Berlin, Veneția sau Cannes și a avut onoarea de a avea invitați actori de talie internațională precum Joaquin Phoenix, Ethan Hawke, John C. Reilly, Sebastian Stan, Mary-Louise Parker și regizori precum Roberto Minervini și Jacques Audiard, care au acceptat invitațiile de a fi prezenți la București și de a împărtăși experiența lor profesională, dar și de viață, cu publicul. Festivalul a intermediat totodată conversații live între publicul cinefil bucureștean și unii dintre marii regizorii ai cinematografului american contemporan: Barry Jenkins, Sean Baker, Kent Jones, Paul Schrader, Benh Zeitlin sau Steven Spielberg.
Organizat de Asociaţia Cinemascop, AIFF 8 este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România*, Centrul Național al Cinematografiei.
Cu sprijinul: Banca Transilvania, Pepsi, Institutul Cultural Român
Parteneri: Castelul Bran, Compania de Administrare a Domeniului Bran, Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Europa Cinemas, Eventbook.
Partener local: Asociația culturală KunSTadt
Parteneri media principali: PRO TV, Radio Guerrilla
Parteneri media: Agerpres, Libertatea, ELLE România, Scena9, Revista Biz, Haute Culture Magazine, Zile și Nopți, IQads, Igloo, Cultura la Dubă, Films in Frame, Observator Cultural, Cinemagia, Cinefan, Cinefilia, Cine Ghid, MovieNews, Liternet, Revista FILM
Partener de monitorizare: MediaTrust
*Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.