ß
Oana Tache a stat de vorbă în exclusivitate cu președinta Parlamentului Europea, Roberta Metsola despre importanța participării la vot în rândul tinerilor.
„Ce înseamnă democraţia parlamentară europeană pentru tineri? De ce e important votul la alegerile europene din 9 iunie 2024? Sunt doar câteva dintre întrebările care îşi vor găsi răspunsul la dialogul tinerilor cu Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola”, a povestit Oana Tache.
Despre viitorul Europei și implicarea tinerilor în viaţa democratică europeană dar și despre cum a răspuns președinta Parlamentului European la provocarea Oanei Tache de a vorbi românește, aflați mai jos în cadrul acestui interviu exclusiv.
Oana Tache: De ce ar trebui să voteze tinerii anul acesta la alegerile europarlamentare?
Roberta Metsola: Ultimii 5 ani au fost dificili. Am luat decizii cu foarte mult curaj dar și din necesitate din cauza multiplelor crize apărute. Pandemia în primul rând și ulterior, agresiunea Rusiei în Ucraina. Tinerii au acum oportunitatea de a schimba viitorul Europei. Pentru că dacă nu votează, altcineva va decide pentru ei. Avem o misiune grea și de acum încolo dar, totodată și una foarte frumoasă! Un proiect construit pe speranță, nu pe distrugere; pe încredere, nu pe teamă. Dacă vom face echipa, generațiile tinere vor fi reprezentate de aleșii lor, cei care vor da direcția României de mâine, dar și a Europei.
Oana Tache: Mulțumesc frumos pentru răspuns. Când vorbim despre narative false, la ce ar trebui să fie atenți tinerii votanți pentru a evita dezinformarea în contextual alegerilor europarlamentare?
Roberta Metsola: În primul rand, ar trebui să fie atenți la discursul politic. Și noi avem responsabilitatea să ajungem cu mesajele la oameni, mai departe de bula Bruxelles-ului care poate părea la distanță. Noi trebuie să explicăm ce facem, să nu pierdem războiul cu dezinformarea și câteodată chiar cu fake news-ul. Lucrăm cu platformele digitale, ne dorim să lucrăm îndeaproape cu influencer-ii din toate statele membre pentru a ajunge cu mesajul European la cetățeni. Cum ajungem la tineri? Sunt convinsă că o putem face prin diferite metode – în persoană, cum s-a întamplat când am vizitat București; prin media tradițională dar, binențeles și prin toate mijloacele inovative ale platformelor digitale. Dacă reușim să facem în așa fel încât mesajul să ajungă la tineri, sunt convinsă că cei care vor să învețe, au sete pentru experiențe iubesc Europa și noi trebuie să le oferi Europa de mâine lor.
Oana Tache: Alegerile europarlamentare au loc în România în același timp cu alegerile locale. Cum vedeți această “rețetă”pentru Europa? La întâlnirea cu Președintele Klaus Iohannis, acesta a spus că Parlamentul European poate face mai mult pentru a evita polarizarea. Ce se poate face în acest sens și cum poate majoritatea “tăcută” a votanților să fie adusă la urne?
Roberta Metsola: Știți că se spune că toată politica e locală. Și așa și este. Asta nu înseamnă că Europa e la distanță. Mai degrabă că, noi, cei aleși la nivel European trebuie să fim la fel de prezenți în plan local ca politicienii locali. Deci, cred că aceste alegeri comasate sunt un avantaj. La fel se întâmplă și în țara mea. Vom avea alegeri comasate în aceeași zi. Așadar, aleșii de la nivel European vor sta umăr la umăr cu cei din comunitățile locale venind cu soluții pentru Europa și statele membre în același timp. Vedem cum fondurile europene sunt cheltuite, cum ajung să se materializeze în proiecte locale, în ajutor la nivel local…infrastructură, fermierii, tinerii au acces la fonduri europene. Toate acestea merg mână în mână așa că, nu cred că e cazul să facem diferența între tipul de alegeri. Mai degrabă, spun că e cazul să votați pentru ceea ce vă doriți. Ca mai apoi să îi puteți trage la răspundere pe cei care iau decizii pentru voi la nivel local și ulterior, la nivel național și European.
Despre Oana Tache: