• PRO TV
  • Cine este Claudia Sheinbaum, prima femeie președinte din istoria Mexicului! De ce este poreclită „La Doctora”

Cine este Claudia Sheinbaum, prima femeie președinte din istoria Mexicului! De ce este poreclită „La Doctora”

Cine este Claudia Sheinbaum, prima femeie președinte din istoria Mexicului! De ce este poreclită „La Doctora”

Mexicul are un nou președinte! Claudia Sheinbaum a câștigat alegerile prezidențiale din această țară potrivit primelor sondaje, devenind prima femeie președinte din istoria Mexicului. Politiciana în vârstă de 61 de ani îi va succesa lui Andres Manule Lopez Obrador, cel care a preluat primul mandat în anul 2018.

Gallery

Potrivit Reuters, Claudia Sheinbaum a câștigat alegerile cu un procent cuprins între 58,3% și 60,7% din voturi. Interesant este că principalul ei contracandidat a fost tot o femeie, Xochitl Galvez, care a obținut între 26,6% și 28,6% din voturi.

Cine este Claudia Sheinbaum, prima femeie președinte din istoria Mexicului

Înainte de a se implica în politică, Sheinbaum a obținut diplome de fizician la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM). Ea și-a luat apoi doctoratul în inginerie energetică la Universitatea din California. Trecutul său academic i-a conferit porecla „La Doctora”.

Pe lângă CV-ul impresionant, Claudia Sheinbaum se poate lăuda cu o listă lungă de realizări. Fost primar al capitalei Ciudad de Mexico, Claudia a făcut parte din grupul oamenilor de știință din domeniul climei din cadrul Națiunilor Unite care a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Primele sale declarații în calitate de președinte

„Pentru prima dată în cei 200 de ani de republică, voi deveni prima femeie președinte al Mexicului”, le-a spus Sheinbaum susținătorilor săi.

Într-un scurt discurs oferit luni după ce rezultatele alegerilor au fost confirmate, Claudia a afirmat că rolul guvernului său este de a avea grijă de întregul popor mexican.

Chiar dacă mulți mexicani nu sunt pe deplin de acord cu proiectul nostru, va trebui să pășim în pace și armonie pentru a continua să construim un Mexic corect și mai prosper”, a spus Sheinbaum, potrivit CNN.

Ce spun alegătorii Claudiei Sheinbaum

Femeile, în special cele mai în vârstă, au fost fericite și surprinse de rezultatul alegerilor, susținând că este o evoluție la care nu s-ar fi așteptat niciodată când erau mai tinere.

„Nu mi-am imaginat niciodată că într-o zi voi vota pentru o femeie”, a declarat Edelmira Montiel, în vârstă de 87 de ani, pentru Reuters. „Înainte nici măcar nu puteam vota, iar atunci când puteai, trebuia să votezi pentru persoana pe care soțul tău îți spunea să o votezi. Mulțumesc lui Dumnezeu că acest lucru s-a schimbat și pot să trăiesc acest lucru”, a conchis femeia.

Claudia Sheinbaum este la a doua căsnicie și are un fiică

Claudia Sheinbaum s-a născut la 24 iunie 1962 în Ciudad de Mexico, capitala Mexicului. Ea a fost căsătorită cu politicianul mexican Carlos Imaz Gispert în perioada 1987-2016.  Cei doi au împreună o fiică, Mariana Imaz, care nu are o afinitate pentru politică, ci este pasionată de istorie și filozofie.

În 2023, Claudia s-a căsătorit cu Jesus Maria Tarriba. Acesta și-a dedicat viața profesională consultanței în industria financiară. Cu un doctorat în fizică, specialistul are o pregătire matematică și cunoștințe în statistică, economie și finanțe.

Fotografii: Getty Images

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni