ß
După ce o asociație a observat asemănarea izbitoare între o bluză vândută de casa de modă Louis Vuitton și o ie românească din Mărginimea Sibiului, s-a pornit un adevărat scandal pe rețelele sociale. Oamenii s-au arătat nemulțumiți de îndrăzneala brandului francez și îl acuză că a copiat modelul românesc, fără să mențineze originile. Reprezentanții casei de modă au oferit o explicație vagă, iar Ministrul Culturii a luat atitudine.
Gallery
O organizație care apără portul tradițional a pornit o campanie prin care cere casei de modă să spună care a fost sursa de inspirație.
Răspunsul pe care l-au primit prin e-mail a fost considerat foarte vag:
„Stimate client, vă mulțumim pentru că ne-ați adus în atenție această preocupare. Este un design al talentatului Nicolas Ghesquière. El ar putea să se inspire din diferite tradiții. Cred că înțelegeți că designul în sine este special pentru Louis Vuitton. Vă mulțumim pentru înțelegere și avem încredere că explicația va clarifica situația. Mai putem face ceva pentru a vă ajuta?”
Românii au rămas șocați de acest răspuns și au comentat, în număr foarte mare, pe pagina de socializare a asociației „La blouse roumaine”:
„Dacă un designer român ar fi copiat un produs de-al lor era ditamai scandalul. Invers se numește doar inspirație. Dezamăgitor!”; „Să îi enervam puțin, prin comentarii privind realitatea”; sunt doar câteva dintre reacții.
La postare au comentat și foarte mulți străini, care au rezonat cu mesajul asociației: „Louis Vuitton, sper că cei 25 de milioane de followeri văd asta! #oferăcredit bluzei tradiționale românești!”, a scris o persoană.
Raluca Țurcan a transmis un mesaj prin intermediul contului de socializare:
„În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului. Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau companii precum Louis Vuitton. Aceasta situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc.
Foto credit:
Louis Vuitton 2024
O întreagă familie din Vaideeni, Vâlcea fotografiată în 2022
Femei din Gura Râului, Sibiu, ieșind de la biserică, 1998
La Blouse Roumaine”
În cariera lui Nicolas Ghesquière, directorul de creație Louis Vuitton, au mai existat situații când a fost criticat pentru plagiat. În 2002, Ghesquière a fost implicat într-un scandal când a fost acuzat că a plagiat de la un designer decedat. Ghesquière a fost forțat să admită că a copiat o vestă de la designerul din San Francisco Kaisik Wong, care a murit în 1990, pentru colecția Balenciaga de primăvară/vară 2002. Designul lui Wong a apărut într-o carte de referință din 1974, Native Funk & Flash . Ghesquière a spus atunci: „Sunt foarte flatat că oamenii se uită la sursele mele de inspirație. Așa lucrez. Întotdeauna am spus că mă uit la haine vintage”.
Sursă foto: Facebook/ La Blouse Roumaine
Vezi și: