Oamenii de știință au ajuns la concluzia că egiptenii au încercat să vindece cancerul prin operații pe creier. O altă teoria arată că aceștia încercau să afle mai multe despre afecțiunea canceroasă după moartea pacientului.
Dovezile din textele antice indică faptul că - pentru vremea lor - egiptenii era ”excepțional de dotați” în domeniul medicinii. Aceștia putea identifica, descrie și trata afecțiuni și răni și chiar știau să pună plombe.
Un craniu care datează de 4000 de ani arată cum egiptenii au încercat să trateze cancerul. Tăieturile precise în acest craniu pot indic faptul că medicii de la acea vreme au operat pentru a îndepărta țesutul crescut în exces, cred oamenii de știință, citați de Daily Mail.
Una dintre autoarea studiului, Tatiana Tondini, cercetătoare la Universitatea din Tubingen, Germania, a declarat: ”Am vrut să știm care a fost rolul cancerului în trecut, cât de prevalentă era această boală în antichitate și cum au interacționat societățile antice cu această patologie.
Când am observat tăieturile la microscop, nu am crezut ochilor”.
Pe craniu, existau 30 de leziuni metastazice, iar cercetătorii au remarcat tăieturile din jurul leziunilor, făcute probabil cu un instrument de metal ascuțit.
Oamenii de știință mai spun că deși stilul de viață, media de vârstă înaintată și substanțele cancerigene din mediu cresc riscul în zilele noastre, cancerul era și în trecut o boală comună.
Foto: Shutterstock