Actrița Catrinel Dumitrescu, cunoscută pentru rolurile sale în film și teatru, va primi premiul de excelență la Gala de Închidere a celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca).
Catrinel Dumitrescu va participa și la o proiecție specială a filmului Căsătorie cu repetiție (r. Virgil Calotescu, 1985) care va avea loc sâmbătă, 22 iunie, de la ora 17:00 la Cinema ARTA.
Buletin de București (r. Virgil Calotescu, 1983)
În film, Catrinel Dumitrescu a fost Laura, fiica cea mare a învățătorului, în Blestemul pământului – blestemul iubirii (1980), ecranizarea lui Mircea Mureșan după romanul „Ion” de Liviu Rebreanu. Nicolae Corjos (autorul celebrei serii Liceenii) o va distribui în două filme: Ora zero (1979) și Pădurea nebună (1982). Succesul va veni însă o dată cu Buletin de București (r. Virgil Calotescu, 1983), un hit care a adus în săli peste 3.800.000 de spectatori în cinematografele din România. Va juca și în continuarea Căsătorie cu repetiție, o comedie unde a împărțit ecranul cu Mircea Diaconu, Draga Olteanu-Matei, Octavian Cotescu și Mitică Popescu.
Din filmografia ei fac parte și titluri precum Râul care urcă muntele (r. Cristiana Nicolae, 1977), Omul care ne trebuie (r. Manole Marcus, 1979), Promisiuni (r. Elisabeta Bostan, 1985) și Pădurea de fagi (r. Cristina Nichituș, 1986)
Cel mai important rol al lui Catrinel Dumitrescu în cinema de după 1990 este cel din Aurora (r. Cristi Puiu, 2012), pentru care actrița a primit premiul Gopo pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar.
Catrinel Dumitrescu a fost remarcată încă din liceu, de pe vremea când frecventa un cerc de teatru, de regizorul Alexandru Tocilescu, care a distribuit-o în spectacolul Svanevit de August Strindberg, la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Apoi, a intrat din prima la secția de actorie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa lui Octavian Cotescu. A jucat pe scenele din Buzău, Sibiu, Turda, iar între 1974 și 1989 la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1990 este angajată la Teatrul Nottara, iar în 2002 a primit Ordinul Național pentru Merit, în grad de Cavaler, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc. Împreună cu soțul ei, regretatul actor Emil Hossu, a jucat timp de zece ani un spectacol cu imens succes la public: Doi pe o bancă de Aleksandr Ghelman.
Foto credit: Oltin Dogaru