ß
  • PRO TV
  • Ce spune Mihaela Bilic despre combinația populară de alimente: roșii cu brânză. Legat de produsele lactate, nutriționista are câteva sfaturi pentru români: „Unii dintre noi s-au lăsat influențați”

Ce spune Mihaela Bilic despre combinația populară de alimente: roșii cu brânză. Legat de produsele lactate, nutriționista are câteva sfaturi pentru români: „Unii dintre noi s-au lăsat influențați”

Ce spune Mihaela Bilic despre combinația populară de alimente: roșii cu brânză. Legat de produsele lactate, nutriționista are câteva sfaturi pentru români: „Unii dintre noi s-au lăsat influențați”

Când vine vorba de gustări, românii preferă de multe ori combinația de roșii cu brânză. În timp ce unii nutriționiști spun că amestecul celor două alimente nu este atât de prietenos cu silueta pe cât am crede, Mihaela Bilic susține contrariul. Medicul aduce mai multe argumente prin care arată cât de benefice sunt pentru sănătate cele două alimente și că ar fi bine să le includem cât mai des în dieta noastră.

Gallery

​Recent, Mihaela Bilic le-a povestit urmăritorilor ei că, după Paște, a mâncat mai des roșii cu brânză. 

„Nu știu ce meniu ați avut voi după Paște, dar eu nu mă pot sătura de roșii cu brânză! Roșii din astea moțate românești și caș de oaie un pic sărat… Ca să parafrazez titlul cărții mele, “am mâncat, o fi păcat”? Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară! Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete. Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu”

Mihaela Bilic a ținut să sublinieze beneficiile și proprietățile roșiilor

„Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară. Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale. Iată câteva secrete despre roșii:
Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider- o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul. Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, deci puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii. 
Valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în piure. Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii. Prin gătit este distrusă o parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele și fibrele nu suferă nicio modificare”, spune medicul.
Mihaela Bilic recomandă consumul de suc de roșii, spunând că este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă decât sucul de portocale: „Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale”.

Mihaela Bilic spune că a fost și va rămâne o mare fană a produselor lactate. Nu de puține ori,  nutriționista a explicat beneficiile lor pentru organism în emisiuniunile Vorbește Lumea și La Măruță

Cele mai multe cercetări despre lapte se fac în Japonia, țara în care laptele este considerat un produs de preț. Japonezii au vorbit pentru prima oara de lactoferină, o glicoproteină cu rol în metabolismul fierului și proprietăți antibacteriene, antiparazitare și antivirale. Consumul de lactoferină de origine bovină (în preparate obținute din lapte) a avut efecte benefice asupra infecțiilor digestive cu Helicobacter. Tot lactoferina are proprietăți anti-infecțioase, anti-inflamatoare și anti-tumorale, inclusiv asupra virusului hepatitei C”, a menționat Bilic într-o postare pe pagina de socializare. 

„Iar dacă unii dintre noi s-au lăsat influențați de campaniile de intoxicare si denigrare a laptelui, al lor să fie păcatul. Insă pe restul, pe cei care știu că nu avem nevoie de dovezi si argumente ca să consumăm lactate, v-aș întreba: aveți nevoie/v-ar plăcea/ați cumpăra astfel de super-produse din lapte?”, își întreabă specialista urmăritorii. 

Mihaela Bilic vorbește și despre beneficiile brânzeturilor pentru sănătatea danturii:

„Eu vreau să încurajez adoptarea bunului obicei frantuzesc de a mânca o bucățică de brânză la sfârșitul mesei. Brânzeturile stimuleaza producția de salivă alcalină și scad numărul coloniilor de bacterii patogene din gură. Grăsimea din brânză, împreuna cu cazeina( o proteina din lapte), formează o peliculă protectoare pe suprafața dinților care are rolul de a-i apăra ca un scut. Un argument în plus este acela că fosforul și calciul din compozitia brânzei au acțiune de neutralizare a acidității din cavitatea bucală și stimulează remineralizarea smalțului dentar”, mai adaugă specialista în nutriție. 

Ce tipuri de produse lactate recomandă Mihaela Bilic

„Primăvara este anotimpul în care laptele de vacă, capră sau oaie are cea mai înaltă valoare nutritivă, deci profitați și consumați în această perioadă caș, urdă, lapte, iaurt, lapte bătut, brânză proaspătă. Sunt bogate în calciu, vitamina A și D, minerale și proteine cu înaltă valoare biologică. Calciul din produsele lactate are biodisponibilitate crescută, accelerează metabolismul și viteza de ardere a caloriilor și se combină cu grăsimile alimentare, micșorându-le absorbția intestinală. Alegeți produsele lactate cu conținut cât mai mic de grăsime și cât mai bogate în zer, evitați brânzeturile fermentate și cașcavalul”, spune ea.

Ce spune Mihaela Bilic despre combinația dintre pâine și brânză 

Nutriționista Mihela Bilic explică de ce este bine să consumăm pâine în combinație cu diverse brânzeturi: 

„Pâinea cu brânză are efect antidepresiv- deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine. În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan. Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sînge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină- hormonul stării de bine. Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine...ca să fiți și fericiți”

Sursă foto: Facebook, Pixabay

Vezi și: 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni