ß
Când vine vorba de gustări, românii preferă de multe ori combinația de roșii cu brânză. În timp ce unii nutriționiști spun că amestecul celor două alimente nu este atât de prietenos cu silueta pe cât am crede, Mihaela Bilic susține contrariul. Medicul aduce mai multe argumente prin care arată cât de benefice sunt pentru sănătate cele două alimente și că ar fi bine să le includem cât mai des în dieta noastră.
Gallery
Recent, Mihaela Bilic le-a povestit urmăritorilor ei că, după Paște, a mâncat mai des roșii cu brânză.
Mihaela Bilic spune că a fost și va rămâne o mare fană a produselor lactate. Nu de puține ori, nutriționista a explicat beneficiile lor pentru organism în emisiuniunile Vorbește Lumea și La Măruță.
„Cele mai multe cercetări despre lapte se fac în Japonia, țara în care laptele este considerat un produs de preț. Japonezii au vorbit pentru prima oara de lactoferină, o glicoproteină cu rol în metabolismul fierului și proprietăți antibacteriene, antiparazitare și antivirale. Consumul de lactoferină de origine bovină (în preparate obținute din lapte) a avut efecte benefice asupra infecțiilor digestive cu Helicobacter. Tot lactoferina are proprietăți anti-infecțioase, anti-inflamatoare și anti-tumorale, inclusiv asupra virusului hepatitei C”, a menționat Bilic într-o postare pe pagina de socializare.
„Iar dacă unii dintre noi s-au lăsat influențați de campaniile de intoxicare si denigrare a laptelui, al lor să fie păcatul. Insă pe restul, pe cei care știu că nu avem nevoie de dovezi si argumente ca să consumăm lactate, v-aș întreba: aveți nevoie/v-ar plăcea/ați cumpăra astfel de super-produse din lapte?”, își întreabă specialista urmăritorii.
Mihaela Bilic vorbește și despre beneficiile brânzeturilor pentru sănătatea danturii:
„Eu vreau să încurajez adoptarea bunului obicei frantuzesc de a mânca o bucățică de brânză la sfârșitul mesei. Brânzeturile stimuleaza producția de salivă alcalină și scad numărul coloniilor de bacterii patogene din gură. Grăsimea din brânză, împreuna cu cazeina( o proteina din lapte), formează o peliculă protectoare pe suprafața dinților care are rolul de a-i apăra ca un scut. Un argument în plus este acela că fosforul și calciul din compozitia brânzei au acțiune de neutralizare a acidității din cavitatea bucală și stimulează remineralizarea smalțului dentar”, mai adaugă specialista în nutriție.
„Primăvara este anotimpul în care laptele de vacă, capră sau oaie are cea mai înaltă valoare nutritivă, deci profitați și consumați în această perioadă caș, urdă, lapte, iaurt, lapte bătut, brânză proaspătă. Sunt bogate în calciu, vitamina A și D, minerale și proteine cu înaltă valoare biologică. Calciul din produsele lactate are biodisponibilitate crescută, accelerează metabolismul și viteza de ardere a caloriilor și se combină cu grăsimile alimentare, micșorându-le absorbția intestinală. Alegeți produsele lactate cu conținut cât mai mic de grăsime și cât mai bogate în zer, evitați brânzeturile fermentate și cașcavalul”, spune ea.
Nutriționista Mihela Bilic explică de ce este bine să consumăm pâine în combinație cu diverse brânzeturi:
„Pâinea cu brânză are efect antidepresiv- deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine. În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan. Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sînge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină- hormonul stării de bine. Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine...ca să fiți și fericiți”.
Sursă foto: Facebook, Pixabay
Vezi și: