ß
Constantin Aur, cunoscut sub numele de Titi Aur, a comentat declarația tânărului care a produs accidentul din Timișoara, în urma căruia a murit o fată de 17 ani. Expertul în conducere defensivă a făcut și un apel către părinți, să nu uite de importanța centurii când copii sunt așezați pe scaunul din spate.
Gallery
Monica, o tânără în vârstă de doar 17 ani, și-a găsit sfârșitul după ce prietenul ei, un băiat de 19 ani, a pierdut controlul mașinii în care se aflau și a produs un accident înfiorător. Tânărul luase permisul auto în urmă cu doar patru zile, iar autoturismul pe care îl conducea în primise cadou chiar în ziua tragediei. El a declarat că este nevinovat şi că a încercat să evite un autoturism care i-a tăiat calea.
Analizând informațiile oferite de oamenii legii, Titi Aur a spus ce greșeli a făcut tânărul șofer:
„Acum două-trei zile a fost un accident la Timişoara, pe mine m-a impresionat declaraţia tânărului care a omorât, de fapt, o tânără. La anchetă a spus aşa. El având permisul de patru zile, fiind pe un drum pe care trebuia să meargă cu maxim 90 de km/h, dar fiind începător trebuia să meargă cu 80 de km/h şi fiind şi noapte trebuia să meargă şi mai încet. S-a dat jos, sau în fine, după accident a spus: nu sunt vinovat, nu aveam mai mult de 115-120 de km/h, fata din dreapta nu purta centura, pentru că a spus că nu o suportă. Toate lucrurile astea duc către lipsă educaţie, o lipsă de conştientizare, educaţie în sensul de a conştientiza la ce pericol se expun”, a comentat expertul în conducere defensivă.
Tânărul de 19 ani primise mașina de lux, marca BMW, cadou recent, iar permisul îl avea de doar patru zile. Surse din Poliție au declarat, potrivit adevarul.ro, că cei doi tineri nu purtau centura de siguranță.
Titi Aur a făcut un apel către părinți:
„Părinţii despre care vorbiţi fac parte din aceeaşi categorie de persoane needucate, din acest punct de vedere. Şi aici nu mă refer la câtă fizică, chimie, istorie, literatură ştiu, ci la educaţie rutieră. Părinţii din ziua de astăzi nu conştientizează nici ei. Adică, vezi părinţi în faţă cu centura şi copiii liberi în spate. De ce? Nu ştiu, e pe varianta nu contează ce fac alţii? Nu cred. E pe varianta: nu conştientizăm la ce pericol ne expunem copiii când îi lăsăm nelegaţi în centură. Eu arăt cu degetul şi cred că am dreptate, până când autorităţile de la nivelul cel mai înalt nu vor lua taurul de coarne să facă ceva în sensul de toate variantele, nu vom asista la o reducere a accidentelor", a declarat pilotul de raliuri.
În fiecare an, pe șoselele din România mor mai mulți oameni decât în orice alt stat al Uniunii Europene. Țara noastră conduce în acest clasament cu 85 de decese la un milion de locuitori, fiind peste Bulgaria (67 decese/milion) și Letonia (73 decese/milion).
Reprezentanții școlilor de conducere defensivă au solicitat, într-o conferință de presă, adoptarea unei strategii similare planului Vision Zero implementat de Suedia. Conform acesteia, statul trebuie să ia măsuri urgente pentru extinderea accesului la educație rutieră pentru copiii între 6 și 10 ani, încurajarea cursurilor de conducere defensivă pentru șoferi, utilizarea unor sisteme mai bune de supraveghere și de aplicare a legii și modernizarea infrastructurii rutiere.
Sursă foto: Facebook, Știrile PRO TV
Vezi și: