• PRO TV
  • Un vaccin experimental pentru coronavirus, sub semnul întrebării după ce un voluntar s-a îmbolnăvit

Un vaccin experimental pentru coronavirus, sub semnul întrebării după ce un voluntar s-a îmbolnăvit

Un vaccin experimental pentru coronavirus, sub semnul întrebării după ce un voluntar s-a îmbolnăvit

Scoaterea pe piață a unui vaccin pentru stoparea infecției cu noul coronavirus ar putea fi o misiune mai grea decât se anticipase. Dezvoltarea unui ser salvator aflat în stadiu avansat de realizare a fost oprită din cauza unor potențiale efecte adverse grave.

Reprezentanții companiei farmaceutice AstraZeneca au anunțat că au stopat orice test cu vaccinul experimental pentru coronavirus, după ce un voluntar a dezvoltat o boală „inexplicabilă”. Specialiștii vorbesc deja de un posibil efect advers al serului dezvoltat de compania anglo-suedeză, care va întârzia, cu certitudine, efortul de stopare a infecției cu noul coronavirus.

Este o măsură de rutină, care trebuie să aibă loc de fiecare dată când într-unul dintre teste apare o potențială îmbolnăvire inexplicabilă, în timp ce este investigată, pentru a ne asigura că menținem integritatea testărilor”, a spus Michelle Meixell, purtătorul de cuvânt al companiei farmaceutice, conform Bloomberg.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford, se afla în stadiu avansat de cercetare. Serul era printre puținele cu șanse mari de a fi aprobat pentru folosire globală, ca soluție împotriva noului coronavirus.

La testările experimentale au participat inițial 1.077 de persoane alese pe sprânceană, fără probleme de sănătate. În prezent, testările au loc în mai multe țări, pe câteva mii de voluntari. Cercetătorii încearcă acum să înțeleagă unde au greșit și ce anume a cauzat îmbolnăvirea neașteptată a voluntarului.

În cadrul testelor anterioare, specialiștii au depistat și efecte adverse ușoare, precum febra și durerile de cap, pentru care au recomandat medicamente antiinflamatoare precum Paracetamol.

Cât va costa o doză de vaccin anti-coronavirus

Deși un vaccin aprobat pentru utilizarea împotriva infecției cu coronavirus nu există, mai toate statele lumii și-au rezervat încă de pe acum zeci sau chiar sute de milioane de doze. România s-a înscris, încă din luna iunie, în sistemul european pentru vaccinul împotriva noului coronavirus, unde a solicitat 10 milioane de doze.

Câteva zeci de vaccinuri experimentale se află azi în stadii avansate de dezvoltare, iar cele mai optimiste scenarii vorbesc de lansarea unei molecule miraculoase la sfârșitul acestui an. Sandra Gallina, directorul general al Departamentului de Sănătate și Alimentație din cadrul Comisiei Europene, este puțin mai sceptică și susține că primele doze nu vor fi livrate mai devreme de prima jumătate a anului viitor. 

Oficialul european a precizat că prețul unei singure doze de vaccin ar urma să coste între 5 și 15 euro, însă costurile vor fi suportate din bugetul Uniunii Europene.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO: FERMA. În Plus - Episodul 1

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni