• PRO TV
  • (P) 5 greșeli pe care trebuie să le eviți în timpul unei negocieri

(P) 5 greșeli pe care trebuie să le eviți în timpul unei negocieri

(P) 5 greșeli pe care trebuie să le eviți în timpul unei negocieri

Indiferent de stilul de viață, negocierea este o abilitate de care orice persoană are nevoie! Să devii un negociator bun este totuși dificil, mai ales când n-ai cunoștințe foarte multe în acest domeniu.


Iată 5 dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face și soluțiile la acestea!

Lipsa de atenție față de interlocutor

Dacă vorbești peste cealaltă persoană sau ignori ce-ți spune, negocierea nu va fi în favoarea ta! Pe de altă parte, odată ce asculți, îi vei înțelege mai bine punctul de vedere și te poți folosi de asta în avantajul tău. Pune întrebări, vorbește mai puțin și gândește de două ori înainte de a spune ceva! Urmând aceste reguli, îți va fi mai ușor să-ți găsești cuvintele și să obții ceea ce vrei.

 

Focusul asupra câștigului tău personal

O altă greșeală frecventă în negocieri este cea de a te focusa numai pe tine! Modul acesta de gândire nu te ajută deoarece nu poți să convingi mereu cealaltă persoană să procedeze cum vrei tu. Trebuie să aveți amândoi ceva de câștigat, altfel n-o să vă înțelegeți! Pentru a face totul mai simplu, dezvoltă-ți abilitatea de a gândi în schimburi.

Dacă încerci de exemplu să închiriezi un apartament, renunță la garaj în schimbul unui preț mai scăzut. Sau dacă vinzi unul, fă curățenie generală, scapă de obiectele personale și dă-l cu tot cu mobilă, pentru un preț mai mare. 

Mergi pe principiul ‘’dacă x, atunci y’’ și asigură-te că ai cunoștințe, atât despre subiectul discuției, cât și despre persoana cu care urmează să vorbești. În orice negociere informația înseamnă putere și deseori aceasta va decide cine iese mai bine în final! Când ajungi la o înțelegere favorabilă pentru ambele părți, nu îți forța norocul. Pune în aplicare ceea ce ați discutat, pentru că mai târziu s-ar putea ca oferta să fie anulată.

 

Refuzul total 

Chiar și în situațiile care ni se par imposibile, există întotdeauna condiții în care am fi dispuși să acționăm. Însă nimeni nu vrea să audă negații în timpul unei negocieri! De aceea, renunță la cuvântul ‘’nu’’. Nu spune nici “te înțeleg, dar…”, în speranța că îi vei dovedi celuilalt că ești alături de el, fiindcă nu va funcționa.

Acel ‘’dar’’ scoate mereu la iveală faptul că urmează să-ți impui punctul de vedere. Ce ar trebui să faci însă, este să continui negocierea! Vezi ce factor comun poți să găsești, leagă-te de acesta și stabiliți împreună cum veți proceda în continuare. 
 

Limbajul non verbal nepotrivit

Limbajul corpului scoate întotdeauna la iveală gândurile și sentimentele tale! De aceea, trebuie să știi cum să-l controlezi în timpul negocierii. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să renunți la zâmbitul în exces.

Deși un zâmbet sincer te poate ajuta, unul forțat este ușor de recunoscut și nu transmite prietenie sau satisfacție. Deseori, va fi interpretat doar ca o tentativă de a acoperi timiditatea. Tocmai din acest motiv, ar fi mai bine să-l eviți.

Privirea este însă un element de comunicare de care trebuie să te folosești. Uită-te în ochii celuilalt și vei transmite faptul că ai încredere în tine. De asemenea, ai grijă să strângi mâna bine și să ții brațele deschise în timpul conversației.

Poziția corpului trebuie să fie dreaptă. Iar dacă stai pe scaun, trebuie să lași mâinile la vedere. Astfel, vei părea mai dominant și vei putea să aduci negocierea în favoarea ta.

 

Participarea la o negociere nepregătit

Negocierile necesită logică și argumente solide! Iar fără experiență, nu vei reuși să ajungi prea departe. Pentru a putea negocia cu succes, trebuie să treci prin acest proces de mai multe ori. Practica este singură metodă prin care vei învață cum să-ți stăpânești emoțiile, să-ți menții motivația și să te adaptezi la schimbări.

De aceea, ar fi bine să-ți cumperi un curs de tehnici de negociere, ce va face lucrurile mai ușoare. Cursurile live de pe scotwork.ro, vin însoțite de experți în achiziții sau vânzări și te pot ajuta să-ți dezvolți abilitățile mai rapid.

 

Cum să devii un negociator mai bun

Deși majoritatea oamenilor nu vor să negocieze, acest lucru este necesar în unele situații! De aceea, trebuie să fii pregătit. Urmând sfaturile de mai sus vei începe să stăpânești arta negocieri mai bine și să obții rezultatele pe care ți le dorești!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni