• PRO TV
  • Cercetătorii au analizat efectul optimismului asupra stării de sănătate! Ce au descoperit?  

Cercetătorii au analizat efectul optimismului asupra stării de sănătate! Ce au descoperit?  

Cercetătorii au analizat efectul optimismului asupra stării de sănătate! Ce au descoperit?  

Într-un studiu la care face referire Universitatea Harvard, Laura Kubzansky, profesor de științe sociale și comportamentale, analizează legătura dintre optimism și problemele medicale precum hipertensiunea. 

În analize efectuate pe un grup de soldați activi relativ tineri și sănătoși ai armatei SUA, s-a constatat că cei care au testat cel mai înalt nivel de optimism la începutul studiului au avut un risc cu 22% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială pe parcursul a trei ani și jumătate de urmărire decât cei care au înregistrat cel mai mic nivel de optimism. 
 
Potrivit Laurei Kubzansky, oamenii din armată sunt mai susceptibili la hipertensiune arterială cu debut precoce din cauza factorilor de stres asociați cu slujbele lor, așa că a fost extrem de surprinzător pentru cercetători să constate că efectul protector al unei stări optimiste este mare - atât pentru femei, cât și pentru bărbați, precum și pentru grupuri rasiale și etnice.



S-au luat în considerare o mulțime de alți factori care ar fi putut explica efectele aparente ale optimismului, inclusiv nivelul de implicare în misiuni ale armatei sau fumatul, dar constatarea a rămas aceeași: optimiștii aveau mai puține probleme. 
 
Având în vedere că hipertensiunea arterială cu debut precoce poate duce la multe probleme cardiace și cardiovasculare de-a lungul timpului, este important să fie identificați factorii de protecție și căutate modalități de a-i stimula din timp.
 
Care sunt căile care ar putea explica beneficiile optimismului pentru sănătate?
 
Potrivit Laurei Kubzansky, optimismul sporește capacitatea oamenilor de a-și regla atât emoțiile, cât și comportamentele. Persoanele care sunt mai optimiste au mai puține șanse de a fuma și de a apela des la alcool; în plus, sunt mai predispuse la activități fizice și au adesea o dietă mai sănătoasă.
 
Autorii studiului s-au uitat și la modul în care optimismul poate afecta procesele biologice. Unele cercetări au sugerat că optimismul este asociat cu niveluri mai scăzute de inflamație. Deci, datorită unei stări emoționale pozitive pot exista mai multe activități antiinflamatorii sau niveluri mai ridicate de antioxidanți care circulă în organism, care la rândul lor protejează împotriva hipertensiunii sau a altor rezultate cardiovasculare adverse. 

 

FOTO: SHUTTERSTOCK

 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni