ß
Smiley, unul dintre cei mai apreciati artisti pop romani, a primit, marti, titlul de ambasador al bunavointei pentru UNICEF si a declarat ca "adolescentii si copiii trebuie influentati, pentru ca ei pot schimba lucrurile in Romania".
Andrei Tiberiu Maria, cunoscut ca Smiley, a declarat, intr-o conferinta de presa care a fost organizata marti, ca a fost convins cu usurinta sa devina ambasador al bunavointei pentru Fondul International pentru Urgente ale Copiilor al Natiunilor Unite (UNICEF), pentru ca este foarte interesat sa schimbe lucrurile din jurul sau.
"M-am simtit realmente onorat in momentul in care UNICEF mi-a propus sa devin ambasador. Mi se pare o functie cu o deosebita responsabilitate si, in acelasi timp, ma flateaza treaba asta. E drept ca eu consider ca mi se potriveste foarte bine tocmai pentru ca iubesc foarte mult copiii si imi place sa interactionez cu ei ori de cate ori am ocazia. Prima actiune la care participa Smiley este campania «Sa punem capat violentei», care se va desfasura in perioada noiembrie - februarie", a spus cantaretul.
Aceasta campanie de constientizare, informare si stopare a violentei impotriva copiilor are scopul de a explica tipurile de violenta existente si de a reduce fenomenul in randul romanilor.
Intrebat daca el crede ca prin mesajul sau va reusi sa schimbe mentalitatea oamenilor, Smiley a declarat ca "va incerca sa schimbe ceva si crede ca e datoria fiecaruia sa incerce sa faca o schimbare".
"Nu stiu eu cat pot sa influentez oamenii din Romania, dar cred ca am o voce care poate fi auzita. incerc sa fac treaba asta si as vrea sa se poata schimba mentalitatea, dar dureaza. O mentalitate nu poate fi schimbata intr-un an sau cu o campanie", a declarat Smiley pentru MEDIAFAX.
De asemenea, cantaretul a spus ca, in general, copiii au tendinta sa imite si fac ceea ce vad in jurul lor.
"Daca in jurul lor vad violenta, evident asta vor face si ei cand vor creste si nu numai. si cand sunt mici, tot asta fac. Daca limbajul din jurul lor e violent, la fel vor fi si ei. Daca lucrurile pe care le vad la televizor sunt asa cum sunt, la fel vor fi si ei. Astea sunt modele pe care si le aleg. Nu au de unde sa-si aleaga alte modele decat ceea ce vad in jurul lor sau ce vad la televizor sau pe internet", a mai spus Smiley pentru MEDIAFAX.
Cantaretul va participa la mai multe actiuni pentru a mediatiza aceasta campanie. "Rolul meu este sa atrag atentia asupra problemelor. De rezolvat trebuie sa le rezolvam fiecare in jurul nostru", a spus Smiley. Campania "Sa punem capat violentei" se va desfasura pe o perioada de trei ani, actiunile din perioada noiembrie 2013 - februarie 2014 fiind doar prima faza a acestui proiect. Spotul campaniei ruleaza pe diferite canale media. "Sa schimbam comportamentul dureaza foarte mult", a completat cantaretul.
Potrivit reprezentantilor UNICEF, anul trecut au fost inregistrate aproximativ 11.000 de cazuri de copiii batuti atat de dur incat a fost nevoie de interventia politiei sau a unui asistent social. Totodata, reprezentantii UNICEF spun ca, in realitate, numarul copiilor batuti in Romania este mult mai mare.
"Impartasind aceleasi valori, suntem siguri ca impreuna cu Smiley vom putea aduce in atentia publica dificultatile cu care se confrunta copiii vulnerabili si vom demonstra ca ei sunt o prioritate. Mai mult, cu sprijinul unui artist atat de iubit si apreciat, sunt convinsa ca vom mobiliza si mai multe persoane sa se implice in beneficiul copiilor, astfel incat fiecare copil sa creasca in familia lui, sa mearga la scoala, sa aiba acces la servicii medicale, sa se bucure de protectie", a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF in Romania.
Alaturi de ambasadori internationali ca David Beckham, Shakira, Orlando Bloom si Ricky Martin si de ambasadorii nationali Andreea Marin si Gheorghe Hagi, Smiley va fi vocea care aduce in atentia publica mesajele copiilor care au nevoie de sprijin astfel incat drepturile lor sa fie respectate si sa aiba sansa la o viata mai buna.