• PRO TV
  • #NeFacemBine | Ei aleargă prin orașe, ca bătrânii noștri să poată sta în case

#NeFacemBine | Ei aleargă prin orașe, ca bătrânii noștri să poată sta în case

#NeFacemBine | Ei aleargă prin orașe, ca bătrânii noștri să poată sta în case

Peste 2.400 de vârstnici din România sunt vizitați frecvent de o rețea de voluntari care s-a activat imediat ce România a intrat în stare de urgență. Azi, peste 200 de tineri, reuniți în Asociația Studenților la Construcții din București, livrează alimente și medicamente persoanelor din grupa de risc în fața Covid-19.

Dacă ai peste 65 de ani sau te știi cu probleme medicale serioase (diabet, boli cardiovasculare, insuficiențe respiratori etc) rămâi în casă! Peste 200 de tineri, studenți sau absolvenți ai Universității de Construcții București, aleargă pe străzi pentru tine!

Livratorii sunt atât studenți ai Universității Tehnice de Construcții din București care au rămas în București sau care acum au plecat în localitățile de domiciliu, dar și mulți alți voluntari care s-au alăturat încă din primele zile. E vorba de antreprenori, studenți din diverse universități, tineri care activează în domenii diverse”, ne spune Camil Dorofte (foto), student masterand la Construcții, inițiatorul și coordonatorul campaniei de ajutorare a vârstnicilor.

Camil și colegii lui, reuniți în Asociația Studenților la Construcții din București, s-au activat din primul moment în care autoritățile române au avertizat persoanele vârstnice că fac parte din categoria de risc major de a dezvolta o pneumonie severă dacă se infectează cu coronavirus.

Ei au decis să preia partea de aprovizionare cu mâncare și medicamente și să-i țină în case pe seniori și pe bolnavi.

Ceea ce ne-a determinat să acționăm din prima clipă a fost conștientizarea că trebuie să lovim urgent punctul slab al virusului Corona pentru a-l înfrânge, iar atât timp cât nu supracapacităm spitalele, putem evita să ajungem în situații tragice precum Italia sau Spania”, dezvăluie Camil Dorofte.

16.000 ore de voluntariat, 13.000 kg de cumpărături livrate, peste 12.000 km parcurși

Rețeaua cuprinde voluntari care acționează în București, Timișoara, Voluntari, Târgoviște, Caracal, Slatina, Cluj – prin OSM Cluj, Pitești, Oradea, Buzău, Botoșani - prin Asociația GRUP CIVIC, Brebu (Prahova), Giroc și Chișoda (Timiș).

În luna care s-a scurs de la demararea campaniei, voluntarii asociației au livrat peste 24.000 de produse și medicamente, totalizând circa 13.000 kg de cumpărături livrate. Cei 200 de tineri au parcurs peste 12.000 km în folosul celor aflați în nevoi, petrecând peste 16.000 ore făcând voluntariat.

Vezi mai multe poze de la livrări în GALERIA FOTO de mai jos!

Este important de menționat că la dezvoltarea acestei acțiuni au contribuit prin diferite donații mai multe companii și persoane fizice”, spune Camil, care vrea să recunoască meritul tuturor celor implicați în demersul lor.

Și dacă tot veni vorba de binefăcători, Camil ne dezvăluie că Timișoara a fost primul oraș în care proiectul a fost extins, imediat după lansarea din București, cu ajutorul familiei Buzuloiu.

Sunt doi antreprenori locali care m-au sunat imediat după ce au văzut inițiativa ASCB de pe Facebook. În decurs de câteva ore, ne-am organizat și am dat drumul acestei acțiuni. De atunci și până acum, li s-au alăturat peste 20 de voluntari în Timișoara”, mai spune tânărul.

Când facem bine, #nefacembine.


Voluntarii asociației, împreună cu Angela și Adrian Buzuloiu (centrul imaginii)

„Sunteți eroii noștri”. Bezele și îmbrățișări virtuale în pragul ușii

Până acum, ajutorul lor a ajuns la peste 2.400 de vârstnici care au apelat la ei prin intermediul numerelor de telefon puse la dispoziție pe pagina de Facebook a asociației. O pot face în continuare, echipa e la post.

Fiindcă nu aveam timpul necesar să organizăm o centrală telefonică, am dat numere telefonice personale. Ca să nu blocăm linia telefonică atunci când aveam zeci de apeluri pe oră, colegii mei nu răspundeau direct celor care ne sunau, închideau apelul, copiau rapid numărul și îl urcau pe grupul de call-center. Colegii din acel grup sunau înapoi persoanele în cauză”, mai spune Camil.  

Cei mai mulți dintre apelanți sunt oameni în vârstă și persoane care suferă de afecțiuni ce le-ar expune extrem de mult în cazul unei infectări. De aceea, deși merg la cumpărături echipați corespunzător, voluntarii nu zăbovesc prea mult în fața ușii celor pe care îi ajută. Le lasă produsele în prag, le urează sănătate și le dau asigurări că totul va fi bine.

Uneori, întâlnirile sunt pline de emoție, iar vârstnicii le mulțumesc voluntarilor cu ochii în lacrimi.

Deși atât munca de pe teren, cât și cea din spatele telefonului, nu sunt tocmai ușoare, când auzi sunteți eroii noștri, sunteți îngerii noștri sau nu am mai văzut atât curaj de la Al Doilea Război Mondial, uiți de toată oboseala.

Avem și multe momente amuzante, mai ales la telefon. Spre exemplu, colega noastră Felicia are până acum cel puțin două familii de bătrâni cu care s-a împrietenit atât de bine încât au rugat-o să-i invite la nunta ei. Pe colega noastră Corina o pierdem aproape zilnic în discuții filozofice sau despre centrale nucleare, fizică etc. cu profesorii în vârstă care o sună”.

Acești tineri nu sunt doar eroii lor. Sunt și eroii noștri. Și pentru asta le mulțumim.

Când facem bine, #nefacembine.

Fotografii: Asociația Studenților la Construcții din București

Vezi și VIDEO: Nu este niciodată prea târziu să învătăm lucruri noi şi să #NeFacemBine. Cristina Joia - cum să desenăm un portret cu markere

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni