• PRO TV
  • Un nou cutremur în București! De ce a murit Toma Caragiu în seismul din 1977

Un nou cutremur în București! De ce a murit Toma Caragiu în seismul din 1977

Un nou cutremur în București! De ce a murit Toma Caragiu în seismul din 1977

În dimineața zilei de 31 ianuarie 2020, în jurul orei 03.30, România a fost din nou zguduită de un cutremur care s-a resimțit și în București.

Seismul, care inițial a fost anunțat ca având o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter, s-a produs în Vrancea și a fost confirmat de Institutul Național pentru Fizica Pământului. După mai multe calcule, datele oficiale au arătat că seismul a fost de 5,2 grade pe scara Richter și a avut loc la o adâncime de 119 kilometri.

Cutremurul din această dimineață nu a fost unul foarte puternic, dacă ar fi să ne luăm după magnitudinea pe care au avut-o cutremurele care au zguduit România în ultimii ani: spre exemplu, în toamna anului 2018, în țara noastră a avut loc un seism cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter.

Chiar dacă în anul 1802, pe 26 octombrie, a avut loc cel mai grav cutremur din țara noastră, cu o magnitudine estimată între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter, multă lume este de părere că seismul cel mai puternic din România este ce din 4 martie 1977, în care au murit mai multe celebrități, printre care și Toma Caragiu. Numărul persoanelor care au murit atunci a depășit 1.500, iar peste 11.000 de oameni au fost răniți.

Moartea marelui maestru a fost una însă care a rămas în istorie și din cauza modului în care s-a petrecut. Potrivit unor apopiați ai lui Toma Caragiu, acesta plecase în dimineața zilei de 4 martie din București către Periș, și apoi la Titu. La un moment dat, soția actorului s-a plictisit și a decis să plece să se plimbe pe Valea Prahovei, în timp ce Toma Caragiu s-a întors la București, cu promisiunea din partea soției că ea îl va suna pe telefonul fix la ora 21.30.

Odată ajuns înapoi în Capitală, Toma Caragiu, care la acea vreme avea 52 de ani, a refuzat să-și părăsească locuința și să iasă în oraș cu prietenii care îl invitaseră, motivând că așteaptă ca soția să-l sune. Din această cauză, mai mulți prieteni l-au vizitat la domiciliu, iar atunci când cutremurul a avut loc, în locuința actorului se afla și regizorul Alexandru Bocăneț.

Din păcate, cutremurul care a avut loc pe 4 martie la ora 21.22 i-a ucis pe Toma Caragiu și pe Alexandru Bocăneț, deoarece ei au ieșit din apartament și au încercat să fugă pe scări pentru a se salva. Dacă apartamentul a rămas aproape intact în urma seismului, casa scărilor s-a prăbușit, iar cei doi au ajuns sub dărâmături. Trupul lui Toma Caragiu a fost găsit după șase zile, iar pe 11 martie el a fost înmormântat la Cimitirul „Bellu“ din Bucureşti.

foto: Agerpres

Vezi și: Luna plina, alinierea unor planete si cutremure mici, semne sau coincidente?

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni