• PRO TV
  • S-a descoperit adevăratul motiv al morții lui Ginghis Han

S-a descoperit adevăratul motiv al morții lui Ginghis Han

S-a descoperit adevăratul motiv al morții lui Ginghis Han

Un studiu nou arată că Ginghin Han ar fi murit de ciumă buboică și nu din cauza pierderii de sânge după ce a fost castrat ori din alte motive, așa cum s-a speculat de-a lungul istoriei. 

Ginghis Han, născut Temüjin în clanul Borjigin în 1162, a fost unul dintre cei mai mari și cunoscuți conducători din istorie. În 1206, acesta a întemeiat Imperiul Mongol care, la momentul morții sale, în 1227, era de 2,5 ori mai mare, ca teritoriu, decât Imperiul Roman.

Moștenirea sa a atins dimensiuni globale: un studiu publicat în 2003 în The American Journal of Human Genetics sugerează aproape unul din 200 de bărbații din toată lumea poate fi descendetul direct al lui Ginghin Han. 

În timp ce viața acestuia este cunoscută, moartea sa e învăluită în mister. Familia lui și moștenitorii au fost instruiți să păstreze secretul, având în vedere că la acel moment erau în război de peste 20 de ani cu regatul Xia de Vest. 

Pentru a onora sau a întina memoria lui Genghis Han, prietenii și adversarii au răspândit tot felul de legende despre moartea acestuia, spun oamenii de știință. Una dintre povești spune că acesta a murit după ce a fost înjunghiat sau castrat de o prințesă din tribul Tangut. Alte surse menționează că ar fi trecut în neființă după ce a căzut de pe cal, a căzut în luptă sau din cauza unei răni infectate, provocată de o săgeată. 

Noul studiu sugerează că toate poveștile de mai sus sunt inventate. 

Coautorul studiului Francesco Galassi, fizician și paleopatolog la Flinders University, în Adelaide, Australia, a declarat pentru Live Science că, în timpul unui studiu despre impactul bolilor la nivel global, oamenii de știință au hotărât să se focuseze pe moartea lui Genghis Han. ”Pandemia curentă de Covid-19 ne-a forțat să luăm în considerare și pandemiile antice”,

Conform "The History of Yuan,", un text scris în China, pe timpul dinastiei Ming, între 18 și 25 august 1227, Genghis Han a avut o stare febrilă care, într-un final, l-a și ucis. 

Oamenii de știință care l-au diagnosticat pe Genghis Han au folosit informații despre trupele mongoleze și de ce boli sufereau acestea și au stabilit că simptomele se potrivesc cu cele pentru ciumă bubonică. Cercetătorii admit că un astfel de diagnostic retrospectiv este inevitabil limitat de lipsa accesului la rămășițele lui Genghis Han, având în vedere că locul în care a fost înmormântat a rămas necunoscut până în zilele noastre. 

Foto: Getty

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni