• PRO TV
  • Pașaportul de vaccinare: tot ce ai nevoie să știi! Cine îl are în vedere și de ce?

Pașaportul de vaccinare: tot ce ai nevoie să știi! Cine îl are în vedere și de ce?

Pașaportul de vaccinare: tot ce ai nevoie să știi! Cine îl are în vedere și de ce?

Potrivit Bloomberg, cu milioane de persoane vaccinate împotriva Covid-19 în fiecare zi, unii lideri politici și de afaceri sugerează că națiunile pot contribui la readucerea vieții la normal prin desfășurarea așa-numitului pașaport de vaccin: o certificare ușor accesibilă și verificabilă a faptului că o persoană a fost vaccinată. 

Companiile private încep deja să analizeze acest aspect pentru persoanele care doresc să călătorească în diferite locuri, să urce pe nave de croazieră sau să participe la evenimente precum concerte. 

Ideea ridică întrebări științifice și etice, dar e aprobată de anumite părți.

1.Care este ideea din spatele pașapoartelor pentru vaccin?

În acest moment, multe țări și companii aeriene necesită dovezi că cei care călătoresc internațional nu sunt infectați cu SARS-CoV-2, dar reglementările variază de la un loc la altul și până în prezent nu există nicio cerință clară ca oamenii să fie vaccinați. Ideea unui pașaport de vaccin ar fi crearea unei versiuni actualizate a așa-numitului cartonaș galben, mai cunoscut formal sub numele de Certificatul internațional de vaccinare sau profilaxie, o broșură aprobată de Organizația Mondială a Sănătății care documentează vaccinarile din trecut.

Având în vedere prevalența, contagiozitatea și problemele rudicate de Covid-19, mulți sugerează necesitatea unei înregistrări mai moderne, digitale și sigure. În mod ideal, acesta ar oferi dovezi ale stării de vaccinare și ar documenta rezultatele recente ale testelor antivirus, care să asigure atât agenții de frontieră, cât și să protejeze colegii de călătorie sau participanții la evenimente. Cererea pentru o astfel de dovadă a dus deja la versiuni pe hârtie falsificate și contrafăcute ale certificatelor de vaccin, potrivit purtătorului de cuvânt al OMS, Margaret Harris.

2. Cine are în vedere să solicite dovada vaccinării? 

O mână de companii au început să sugereze că vor necesita în cele din urmă dovada vaccinării, prefigurând ceea ce ar putea deveni o practică mai obișnuită. Saga Cruises, cu sediul în Marea Britanie, face parte dintr-o industrie care a fost o victimă importantă timpurie a pandemiei și solicită deja ca pasagerii să prezinte dovezi că au fost complet vaccinați înainte de a naviga.

Directorul executiv al companiei aeriene australiene Qantas Airways Ltd., Alan Joyce, a declarat că și compania sa intenționează să solicite călătorilor internaționali care intră sau ies din Australia să prezinte dovada vaccinării înainte de îmbarcare. Joyce a spus că se așteaptă ca alți transportatori să facă același lucru. Ticketmaster, care vinde bilete pentru evenimente live, a declarat că explorează opțiuni pentru organizatorii de evenimente care ar putea dori să solicite participanților să prezinte dovezi de vaccinare; de exemplu, deținătorii de bilete ar putea să își asocieze dosarul de vaccin cu biletul lor digital. 

3.Vor solicita țările dovada vaccinării pentru intrare?

Este posibil, mai ales că mai mulți oameni se vaccinează. Până în prezent, OMS nu și-a arătat susținerea pentru asta. Asta în primul rând pentru că nu este clar că astfel de cerințe ar opri răspândirea transfrontalieră a SARS-CoV-2. În al doilea rând, vaccinurile Covid sunt în cantitate limitată deocamdată. 

4. Care sunt implicațiile în condițiile ofertei limitate de vaccin?

Înseamnă că cerințele de intrare ar interzice ca majoritatea oamenilor din lume, fără acces la vaccinurile Covid până acum, să beneficieze de anumite călătorii sau servicii. Țările au dreptul, în conformitate cu Regulamentul internațional de sănătate, să ia măsuri de sănătate publică ce depășesc îndrumările OMS, dar numai dacă sunt nediscriminatorii.

Unii oameni se tem că pașapoartele de vaccin ar crea o elită globală vaccinată, exacerbând în același timp inegalitățile și creând o clasă inferioară căreia i s-ar putea refuza serviciile și împiedica trecerea frontierelor. Inegalitatea s-au agravat deja pe tot parcursul pandemiei globale. S-a demonstrat că virusul a afectat în mod disproporționat persoanele de culoare din țările dezvoltate și cele din lumea în curs de dezvoltare care lucrează fără locuri de muncă oficiale sau contracte. 

5. Cine dezvoltă pașapoarte de vaccin?

Există mai multe firme private, organizații și guverne care susțin sau încearcă să creeze un pașaport viabil pentru vaccin. Cu sprijinul financiar al Innovate UK, companiile de tehnologie Mvine și iProov au început testarea în direct a unui pașaport de imunitate și vaccinare Covid-19 conceput pentru a fi compatibil cu abordarea pe mai multe niveluri a Regatului Unit de gestionare a crizei de sănătate, în cadrul căreia diferite părți ale țării se află sub diferite niveluri de restricții.

Forumul Economic Mondial și Proiectul Commons, alături de Fundația Rockefeller, spun că au convocat peste 350 de lideri din sectorul public și privat din 52 de țări pentru a crea o platformă tehnologică numită CommonPass, care are ca scop oferirea unui „mod sigur și verificabil de a documenta starea lor de sănătate în timp ce călătoresc și trec frontierele. "

Guvernul israelian oferă un „pașaport verde” pentru cei care au fost vaccinați, în timp ce Asociația Internațională pentru Transportul Aerian lucrează la un permis de călătorie care să le permită pasagerilor aerieni să respecte măsurile de control al sănătății necesare la destinațiile lor.

6. În afară de interzicerea persoanelor nevaccinate, cum ar putea oficialii de frontieră să utilizeze certificatele de vaccin?

Pașapoartele sau certificatele de vaccin ar putea fi folosite ca o modalitate de a slăbi regulile actuale care interzic anumiți călători și care impun pasagerilor, chiar dacă negativi, să stea în carantină.

Medicii dintr-o duzină de țări au propus la mijlocul lunii ianuarie ca persoanelor care au finalizat un curs complet de vaccinare Covid să li se permită să călătorească liber pentru o perioadă specificată - probabil șase luni - până când se știu mai multe despre durata de protecție a vaccinurilor. Dar există încă probleme politice. Uniunea Europeană, cu 27 de națiuni, analizează posibile certificate de vaccinare pe măsură ce țările membre se luptă să accelereze vaccinările și să reînvie călătoriile transfrontaliere.

Deoarece Grecia, bazată pe turism, face presiuni pentru un sistem la nivelul UE și Germania conduce un grup de țări care solicită o abordare lentă, este probabil ca deliberările să fie elaborate. Printre preocupările din UE se numără însă și faptul că și crearea unei categorii de călători cu privilegii speciale ar putea submina libera circulație transfrontalieră a persoanelor.

Vezi și:





 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni