• PRO TV
  • Noaptea muzeelor 2019. Programul manifestărilor culturale din acest an

Noaptea muzeelor 2019. Programul manifestărilor culturale din acest an

Noaptea muzeelor 2019. Programul manifestărilor culturale din acest an

Cea de-a 15-a ediție a Nopții Muzeelor are loc pe 18 mai 2019. Muzee și instituții de cultură din toată țara își vor deschide larg porțile celor dornici să descopere tezaurul cultural al României.

Expoziții, vizite nocturne la muzeu, experimente artistice, proiecții, dans, piese de teatru și concerte, toate sunt aproape gata pentru românii care lasă totul în ziua de 18 mai pentru o infuzie de cultură cum nu e alta pe tot parcursul anului.

Sute de instituții de cultură din 36 de județe din țară s-au înscris și în acest an la Noaptea Muzeelor. Față de anii anteriori, noi spații culturale au fost incluse în circuitul de vizitare, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă, Muzeul Recordurilor Românești, Muzeul Tablourilor în Mișcare și Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal” – Marin Constantin.

În Capitală, lista instituțiilor de cultură care și-au anunțat participarea la evenimentul Noaptea Muzeelor cuprinde peste 60 de instituții de cultură, printre care Muzeul Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Muzeul „George Enescu”. Vezi lista completă AICI.

FOTO: Noaptea Muzeelor Facebook

În premieră la Noapte Muzeelor, două memoriale dedicate luptei anticomuniste vor fi deschise la Gherla și Oradea. Memorialul „Rezistență și Represiune în Bihor”, amenajat în subsolul corpului K din Cetatea Oradea, este unul dintre puținele spații muzeale din România dedicate în exclusivitate memoriei foștilor detinuți politici care au îndurat calvarul comunist.

Memorialul Gherla, localizat pe Dealul Cărămidăriei din orașul Gherla, propune o expoziție-document de fișe matricole ale deținuților politici din pușcăriile comuniste din România. „Viză pentru Gulag” se dorește a fi o mărturie despre călătoria prin infernul trăit de cei care s-au opus regimului comunist sau are au fost declarați „dușamani ai poporului”.

Noaptea Muzeelor 2019 – Muzeul Recordurilor Românești

Pentru prima dată în circuitul Nopții Muzeelor, Muzeul Recordurilor Românești își deschide porțile cu prilejul celebrării culturii. Instituția privată, creată de un colecționar român de obiecte casnice unice, deține trei recorduri mondiale omologate World Guiness: cea mai mare colecție de fiare de călcat (pste 35.000 de exponate), cea mai mare colecție de suporturi de fiare de călcat din lume (15.000 de exponate) și cea mai mare colecție de tirbușoane din lume (30.000 de exponate).

De Noaptea Muzeelor 2019, bucureștenii pot vizita colecția de fiare de călcat sâmbătă, 18 mai, între orele 18.00-23.00.

Ce e nou la Noaptea Muzeelor 2019

În acest an, organizatorii de evenimente culturale pun foarte mult accentul pe activități destinte copiilor, care sunt așteptați cu ateliere de creație inedite.

Vizitatorii Nopții Muzeelor 2019 vor putea fi transportați de la un muzeu la altul cu ajutorul mașinilor unui operator privat de ride-sharing. Clienții aflați la prima cursă vor avea transport gratuit în limita a 35 de lei. De la a doua cursă, tariful este redus la 50%.

Evenimentul Noaptea Muzeelor a început să se autofinanțeze. În acest an, Noaptea Muzeelor se bucură de ajutorul unor sponsori.

Noaptea Muzeelor e un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor. În România se desfășoară grație implicării Rețelei Naționale a Muzeelor. 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni