• PRO TV
  • Statiunile balneare romanesti, duse pe apa sambetei, la Romania, te iubesc!

Statiunile balneare romanesti, duse pe apa sambetei, la Romania, te iubesc!

Statiunile balneare romanesti, duse pe apa sambetei, la Romania, te iubesc!

Revolutia din ’89 nu a insemnat doar momentul unor mari inceputuri, ci si inceputul sfarsitului unor afaceri cu potential urias. Statiunile balneare romanesti Herculane si Borsec sunt doar doua exemple care au avut aceasta soarta cruda.

In editia din 11 aprilie a emisiunii Romania, te iubesc! corespondentul Stirilor Pro Tv, Carmen Avram, prezinta o ancheta despre situatia dezolanta a statiunilor Herculane si Borsec. Neajunsurile sunt si mai evidente prin comparatie cu alte doua statiuni similare, de peste hotare, aflate in plina glorie, totul intr-o investigatie marca Romania, te iubesc!
 
Candva „Perla Banatului”, o adevarata comoara construita de romani in cinstea lui Hercule si exploatata la maximum de comunisti, prima statiune balneo climaterica din tara si probabil cea mai faimoasa din Romania, in Herculane doar dezastrul se mai ridica astazi la cote absolute. Atat de infloritoare cu doar doua decenii in urma, statiunea este acum de nerecunoscut pentru localnici si pentru cei care obisnuiau sa-si petreaca aici concediile. Autoritatile iresponsabile, personajele manate de interese obscure si lipsa unei strategii au contribuit in egala masura la decaderea locului. Disparuti nu sunt doar turistii, ci si speranta ca intr-o zi statiunea se va bucura din nou de prestigiul de odinioara. Intr-o situatie similara se afla si Borsec, un loc ales in care, inainte de ’89 cu greu se putea gasi un loc liber de cazare, din cele 9000 disponibile. La sfarsitul secolului al XIX-lea si in secolul al XX-lea, Borsecul traversa o perioada de plin avant, in care au fost construite cladiri impunatoare si baze de tratament asa cum nu se mai gaseau nicaieri in Europa. In contrast dureros cu acele vremuri, Borsecul mai exista astazi in memoria colectiva doar gratie fabricii de imbuteliere a apei minerale, locul in care lucreaza 85% dintre locuitori.

Europa da si in acest domeniu o lectie dura Romaniei. Desi nu se vorbeste despre ape miraculoase, asa cum se spune ca ar exista la Herculane, Bad Ischl din Austria si Karlovy Vary din Cehia sunt doar doua exemple clare ca turismul balneo-climateric poate aduce beneficii de ambele parti: clienti foarte multumiti si afaceri prospere. In aceste statiuni nici o resursa nu e neglijata. Peisajul este intretinut cu grija, cladirile vechi sunt in permanenta renovate si pana si cei mai capriciosi clienti pleaca multumiti. In timp ce Bad Ischl si Karlovy Vary sunt preocupate sa atraga tot mai multi turisti, sansele ca Herculane si Borsec sa se impuna din nou in circuitul balnear european sunt aproape inexistente. Iar asta e cu atat mai dureros, cu cat Romania are cele mai mari resurse din Europa in turism balnear.
 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni