ß
  • PRO TV
  • Raed Arafat, despre sistemul Ro-Alert: ”Oamenii trebuie să citească și să aplice ce li se spune în mesaje”

Raed Arafat, despre sistemul Ro-Alert: ”Oamenii trebuie să citească și să aplice ce li se spune în mesaje”

Raed Arafat, despre sistemul Ro-Alert: ”Oamenii trebuie să citească și să aplice ce li se spune în mesaje”

De curând, în România, a intrat în funcțiune Ro-Alert, un sistem proiectat pentru a-i avertiza pe cetățeni, prin intermediul telefonului mobil, atunci când sănătatea sau viața lor ar putea fi pusă în pericol. 

Este vorba de atenționări în cazul unor fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații pasibile să amenințe grav viața comunităților.

Doctorul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat, pentru protv.ro, care sunt avantajele acestui sistem de alertare, cum funcționează acesta și de ce este recomandat să nu trecem cu vederea mesajele de avertizare primite pe telefonul mobil. 

- Care sunt avantajele acestei aplicații Ro-Alert?

Avantajul este că noi putem stabili anumite zone unde să trimitem mesajele pentru alertarea populației în situații critice, situații grave. Nu este un sistem de SMS, pentru că multă lume ne întreabă ”De unde aveți numărul meu de telefon?”. Deci nu avem nevoie de numere de telefon, pentru că noi mergem pe o zonă unde sunt celulele telefonice, prin intermediul cărora se ajunge la telefoanele care sunt înregistrate în celulele respective la momentul respectiv. 

Când circulă, persoana care are telefonul mobil se înregistrează activ la celula din zona în care se află. Ei bine, noi, prin intermediul celulelor telefonice, transmitem acest mesaj sau această alertare și ne permite să limităm zona la care trasmitem, dar transmitem la câți mai mulți posibili, dacă au telefoanele activate, astfel încât să se adăpostească sau să ia anumite măsuri specifice urgenței respective.

Avantajul față de sirene și alte mijloace de avertizare este că putem ajunge foarte rapid la mulți oameni, plus că putem să trimitem aici mesaje scrise, care spun exact ce ai de făcut. Sirenele îți dau alarma, dar nu îți spun exact despre ce este vorba. Prin mesaj, afli ce se întâmplă și cum să acționezi. E o completare la aplicația departamentului pentru situații de urgență, care este o aplicație complexă, care merge pe mai multe, nu are un singur nivel de alertare. Noi mergem și pe codul galben și pe codul portocaliu și pe codul roșu. În schimb, Ro-Alert merge pe ceea ce este foarte grav.

- Cea mai mare frică a românilor sau, cel puțin, a bucureștenilor, sunt cutremurele. Această aplicație nu anunță și astfel de situații...

Deci, la acest moment, riscul de a avertiza oamenii, cu 20 de secunde sau cu 10 secunde înainte, că vine un cutremur ar însemna să creezi panică și ca oamenii să coboare pe casa scărilor și să-i prindă cutremurul pe scări. Ca să ajungem să dăm alerte cu 10-20 de secunde înainte, trebuie să ne asigurăm că populația este foarte educată și știe foarte bine cum să reacționeze și acest lucru urmează să-l facem pe parcursul perioadei care vine. Încă o dată vă spun, alertarea înaintea cutremurului nu întotdeauna merge și, dacă va merge, va merge cu 10 -20 de secunde maximum înainte, suficiente eventual cât să-ți  închizi gazele. Dar ca să facem astfel de alerte trebuie să fim siguri că populația știe ce are de făcut, altfel riscăm să panicăm populația în momentele acestea, înainte de cutremur, și, după care se întâmplă mai rău decât mai bine.

- Acest sistem de alertare există și în alte țări. Printre mesajele de avertizare, există inclusiv acea ”Amber Alert” care intră în funcțiune atunci când un copil este dat dispărut. În România va exista genul acesta de mesaje?

Nu am luat în considereare alertarea care vizează dispariția unui copil prin sistemul Ro-Alert. Se poate folosi aplicație DSU pentru acest gen de situație, însă nu se exclude. În mod clar, tipul mesajelor care se vor da va fi, încet-încet, ajustat. Noi mergem acum pe un anumit tip de mesaje, dar am discutat cu diverși colegi din alte țări despre anumite feluri de mesaje pe care le-au inclus în sistem pe parcurs. Ideea este că sistemul nu poate fi folosit foarte des pentru că folosirea în exces a sistemului va determina oamenii să nu-l mai ia în serios. Noi trebuie să fim foarte atenți ce transmitem. 

- Într-adevăr, în țări în care sistemul funcționează de mai mult timp, s-a înregistrat o scădere a interesului oamenilor pentru acest tip de mesaje. Mulți tind să le ignore...

Dacă este folosit foarte des, pe termen lung, este posibil să fie ignorat. Oamenii trebuie să înțeleagă, indiferent de felul de mesaje pe care îl primesc, că este bine să le citească și să aplice ce li se spune în mesajele respective, transmise de Ro-Alert sau prin aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență. Deci, este extrem de important să fii alert la acest mesaje și să aplici recomandările care vin o dată cu anunțarea pericolului.


Ro-Alert este un sistem de alertare a populației României, prin intermediul căruia cetățenii sunt avertizați, pe telefonul mobil, în legătura cu pericolele iminente care le pot amenința sănătatea sau chiar viața.

Cum funcționează Ro-Alert? 

Sistemul Ro-Alert este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului Ro-Alert are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta o anume zonă în care trebuie transmisă avertizarea.

Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului Ro-Alert cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă.

Cum se difuzează Ro-Alert? 

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Acest lucru înseamnă că mesajul de avertizare va apărea doar pe telefoanele mobile care sunt deschise și se află într-o zonă de acoperire. 

Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar acestea rămân necunoscute.

Ce fel de telefon trebuie să ai ca să primești Ro-Alert?

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzează alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat. 

Este nevoie să instalezi o aplicație pentru a primi o alertă Ro-Alert?

Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Mesajul se afișează instantaneu pe ecranul telefonului mobil, fără a fi necesară intervenția utilizatorului. De asemenea, nu există posibilitatea să te ”dezabonezi” de la acest serviciu de alertă.

De câte ori poți primi o alertă referitoare la același potențial pericol?

Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj.

Cum arată și cum sună o notificare a sistemului Ro-Alert?

Modul de afișare a mesajului și sunetul notificarii de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului.

Cu toate acestea, mesajele vor avea caracteristici comune. Mesajele RO-ALERT vă vor indica informații despre situația de urgență produsă, durata de manifestare, măsurile minimale de protecție, instituția care trimite mesajul de avertizare și, dacă este necesar, unde să vă informați pentru mai multe detalii.

Mesajul RO-ALERT ar trebui să apară automat pe ecranul telefonului, având un sunet de avertizare unic.

Mesajele de avertizare vor fi difuzate doar în limba română sau și în alte limbi?

La nivelul României, mesajele de avertizare vor fi difuzate în limba română. În funcție de context și de caz, mesajele pot fi transmise și în alte limbi.

În ce zone din România poți primi mesajul de avertizare?

Mesajele RO-Alert pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde exista semnal GSM 2G/3G/4G.  Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. 

În ce situații nu se pot primi mesajele Ro-Alert?

Există mai multe cauze care pot duce la nerecepționarea mesajelor RO-ALERT și anume:

- telefonul nu este pornit

- telefonul nu are semnal

- telefonul nu este compatibil cu tehnologia Cell Broadcast

- telefonul nu este configurat pentru a putea recepționa mesajele RO-ALERT

Pentru a primi alerta Ro-Alert, este nevoie de un telefon smart?

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. 

Care sunt avantajele Sistemului RO-ALERT

- Difuzarea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă

- Difuzarea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat, chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă

- Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului

- Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp

- Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming pe teritoriul României

- Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Străinii aflați în România pot primi mesajul Ro-Alert?

Terminalele aflate în roaming pe teritoriul României receptează, de asemenea, mesajele de avertizare.

Cine se ocupă de buna funcționare a Sistemului RO-ALERT

Sistemul RO-ALERT, implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale, este operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia, iar mesajele sunt distribuite catre terminalele de comunicații mobile din zonele afectate prin intermediul interconectarii cu infrastructurile rețelelor operatorilor autorizați din România.

Rolul fiecarei autorități responsabile de buna funcționare a Sistemului RO-ALERT este în concordanța cu Hotarârea nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc. Conform acesteia, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și alte autorități au rolul principal pentru avertizarea populației, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale are rol de sprijin privind asigurarea continuității funcționării rețelelor de comunicații și informatică pentru Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență (SNMSU).

Cine sunt operatorii de telefonie mobilă care au implementat sistemul Ro-Alert

Operatorul este oricare dintre furnizorii autorizați de rețele publice de comunicații mobile din România, respectiv VODAFONE, ORANGE, TELEKOM și RCS&RDS. Operatorii sunt responsabili pentru asigurarea condițiilor tehnice necesare interconectarii Sistemului RO-ALERT cu infrastructurile rețelelor proprii.

Care sunt limitările sistemului RO-Alert

Ro-alert este un sistem complementar altor canale prin care autoritățile transmit mesaje mai ample populației sau prin care pun la dispoziție ghiduri cu măsuri de autoprotecție în situații de risc. Posturile de radio și televiziune, site-urile DSU/IGSU, site-ul fiipregatit.ro, aplicația pentru smartphone DSU, paginile de Facebook DSU și IGSU pot fi utilizate ca surse de informare pentru asigurarea protecției în cazul producerii unor situații de urgență.

De ce unele telefoane nu primesc alerta Ro-Alert

Există și tipuri de telefoane sau rețele mobile care nu permit receptionarea mesajelor Ro-Alert. Pentru unele terminale mobile, serviciul este activat automat de producător, însă pentru celelalte este necesară o configurare manuală. Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile pe site-ul ro-alert.ro în secțiunea ”Configurare telefon”. 

Există și în alte țări sistemul de avertizare a populației prin intermediul telefoanelor mobile?

Sistemul de avertizare asupra pericolelor, prin intermediul telefonului mobil, există în Europa, în Statele Unite, Canada, Australia, Marea Britanie sau Noua Zeelandă.

În Europa, există EU-Alert, care folosește tehnologia Cell Broadcast pentru a transmite mesaje de avertizare publicului larg.

Unele țări au un serviciu personalizat de transmitere a alertelor, cum este Ro-Alert, în cazul României, sau NL-Alert, varianta națională a sistemului de trasmitere a alertelor pentru Olanda. 

În funcție de legislația fiecărei pe țări, există 5 tipuri de mesaje de avertizare care pot fi recepționate pe telefonul mobil. Acestea pot fi grupare astfel:

Amenințări extreme: în această categorie, intră pericolele care pot amenința viața sau proprietatea oamenilor, precum o furtună puternică sau un atac terorist.

Amenințări severe: este vorba de pericole mai puțin serioase. Aici se înscriu tot felul de situații, la o scară mai mica, mesajul fiind: ”rămâneți în siguranță, dar nu e nevoie să vă faceți bagajele și să vă îndreptați spre cel mai înalt deal”.

Alerte de tip AMBER: Aceste mesaje specific au scopul localizării copiilor dispăruți.

Mesaje de interes public: acțiuni recomandare care pot salva vieți sau proprietăți (de exemplu: ordin de fierbere a apei potabile sau găsirea unui adăpost de urgență)

Mesaje de simulare: mesaje care verifică funcționalitatea sistemului.

În țările care au ales Cell Broadcast drept tehnologie pentru a trimit mesaje de avertizare publicului larg, până la 70%- 80% din populați mai în vârstă de 12 ani a recepționat mesaje de verificare în câteva secunde de la trimiterea lor de către structurile autorizate. Din 2012, tehnologia Cell Broadcast este suportată de sistemele de operare Android, IOS și Windows 10.

Foto: Agerpres

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni