• PRO TV
  • Malpraxisul, boala sistemului sanitar romanesc

Malpraxisul, boala sistemului sanitar romanesc

Malpraxisul, boala sistemului sanitar romanesc

In Romania, legea malpraxisului este doar de forma, deoarece nu ii responsabilizeaza pe medici, ci mai degraba le gaseste scuze.  Avand in vedere cati dintre medicii implicati in scandaluri privind culpa medicala au fost sanctionati, cati pacienti sau apartinatori au fost despagubiti si cate vieti si-au gasit sfarsitul din neglijenta, sistemul romanesc pare facut sa ascunda greseala, sa ii apere pe cei care o comit.

 In Romania pacientul nu este protejat, recompensat sau insanatosit, in urma unei culpe medicale. Precum toti oamenii, si medicii sunt supusi greselii, doar ca, uneori, greseala lor poate costa vieti nevinovate. Si tocmai de aceea este cu atat mai important ca eroarea, odata produsa, sa fie remediata cat mai repede cu putinta.

Problematica malpraxisului este una care afecteaza societatea romaneasca intr-un mod alarmant, iar duminica, 12 decembrie, de la 18:00, Pro Tv difuzeaza o editie speciala Romania, te iubesc! dedicata campaniei Romania, sa fii sanatoasa! demarata de Stirile Pro Tv pe 25 octombrie.

Laureata premiului Emmy, Paula Herlo, si Rares Nastase, corespondentii care au realizat reportajele cutremuratoare difuzate in cadrul acestei campanii, se vor afla in studioul emisiunii pentru a vorbi despre malpraxis si dureroasele lui consecinte, dorind sa atraga atentia asupra faptului ca pacientii trebuie ajutati prin actul justitiei si printr-o lege a malpraxisului adevarata. Un proiect de lege este acum in lucru in Parlament, iar stadiul in care se afla va fi discutat, de asemenea, la Romania, te iubesc!.   

La discutii vor participa, de la Oradea, mama unei micute care s-a stins intr-un spital de boli infectioase, si din Beius, sotul unei tinere care a murit in timpul unei operatii de cezariana, alaturi de avocatul sau. Cei doi au obtinut condamnarea medicului anestezist implicat in operatie si vor dezvalui cat de greu se obtine dreptatea si de cate documente si marturii este nevoie pentru a se face lumina intr-un astfel de caz. Pe langa cazurile invitatilor, in emisiune vor mai fi prezentate si alte exemple dramatice de malpraxis si un reportaj despre modul cum trateaza SUA problematica malpraxisului.   

In timp ce acum 20-30 de ani, etaje intregi din spitale erau inchise complet, sectiile erau izolate si pentru dezinfectare se mergea pana la arderea peretilor, astazi infectiile intraspitalicesti sunt un adevarat fenomen.

In editia speciala a emisiunii Romania, te iubesc! veti putea afla povestea impresionanta a unui barbat din Braila nenorocit pentru totdeauna din cauza unei infectii intraspitalicesti nedepistata si netratata la timp.

In SUA, managerii ajung chiar sa demoleze corpurile de cladire unde bacteriile au capatat rezistenta si nu mai pot fi exterminate. In Romania, pacientii platesc pentru ignoranta medicilor si a celor care se afla in fruntea spitalelor. Desi sunt direct raspunzatori de starea de sanatate a pacientilor, nimeni nu este gasit vinovat atunci cand se greseste, asta pentru ca legea malpraxisului nu este una coerenta, iar organismele care sa controleze actul medical lipsesc aproape cu desavarsire. Bolnavii romani sunt, asadar, sclavii unui sistem sanitar incapabil sa ofere siguranta si, mai trist decat atat, fara respect pentru viata celor care isi pun toate sperantele in el.

La polul opus se afla Statele Unite ale Americii, unde nici o greseala medicala nu este iertata. Avocatii vegheaza, la propriu, asupra sanatatii oamenilor si anual se desfasoara in jur de 50.000 de procese de malpraxis. Avand in vedere faptul ca 700 de unitati medicale pierd din aceasta cauza peste 4.5 miliarde de dolari, este de la sine inteles ca grija pentru pacient este o prioritate prin excelenta.
 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni