• PRO TV
  • EXCLUSIV! Femeia in rosu - povestea adevarata a romancei care l-a trimis la moarte pe John Dillinger FOTO

EXCLUSIV! Femeia in rosu - povestea adevarata a romancei care l-a trimis la moarte pe John Dillinger FOTO

<span style="color: rgb(0, 0, 0);">EXCLUSIV!</span> <span style="color: rgb(255, 0, 0);">Femeia in rosu</span> - povestea adevarata a romancei care<span style="color: rgb(255, 0, 0);"> l-a trimis la moarte pe John Dillinger</span> FOTO

S-au tesut numeroase legende in legatura cu felul in care temutul bandit John Dillinger a fost prins de F.B.I. si din toate nu a lipsit “femeie in rosu”, romanca din Comlosul Mare care l-a tradat si care a platit cu o moarte misterioasa, aici, in tara.  

Mare parte din informatiile in legatura cu ultima iubita a lui John Dillinger le-am obtinut de la nepoata acesteia, care are acelasi nume cu al celebrei ei matusi, Ana.

Doua Ana Cumpanas - o singura moarte
Era 20 aprilie 1947. Vestea mortii Anei a cuprins repede orasul de pe Bega. Buimace, colegele ii plangeau disparitia inexplicabila si prematura, cand a fost spulberata confuzia. Murise “femeia in rosu”, Ana Cumpanas-Sage, fiica lui Ion si a Martei, nascuta in Comlosul Mare in 1891. Murise tusa Ana, nu Ana Cumpanas, fiica lui Gheorghe Cumpanas si a Martei Draguescu, nascuta la Timisoara in 1936. Ana cea mica ii era nepoata.

Cea mai bogata romanca din America si F.B.I

Ana datora acea moarte faptului ca-l tradase pe Dillinger. Cel putin asa se spunea. Fara ajutorul ei, F.B.I.nu l-ar fi lichidat pe temutul bandit in seara zilei de 22 iulie 1934, la iesirea din cinematograful Biograph din Chicago.

De ce a facut Ana acest targ? In interviul luat de Brunea-Fox, la intoarcerea ei acasa, marturisea ca de teama expulzarii si pentru bani. Greu de crezut! Sa fi avut Ana nevoie de bani? Ea, care era considerate cea mai bogata romanca din America? Ea, care avea local cu “fetite”. Ea, care se bucura de protectia lui Al Capone si astfel putea sa comercializeze bauturi alcoolice intr-o perioada in care prohibitia facea ravagii.

Sa fie adevarat ca Ana era geloasa?
Orgoliul ranit de femeie frumoasa (inca) sa o fi impins la tradare?
Dillinger avea mai multe sosii pe care Ana le stia foarte bine, atata vreme cat, nu de putine ori, era obligata sa se afiseze in public cu un substitut al temutului bandit.

Asadar, Ana convine cu F.B.I.-ul ca atunci cand ea va purta o rochie rosie acela care o va insoti va fi adevaratul Dillinger. Aceasta este o versiune. In ce masura este adevarata nu se stie, dupa cum nu se stie sigur nici in ce fel a ajuns Ana Cumpanas din Comlosul Mare sa fie iubita lui John Dillinger. Nu se stie nici daca fiul ei, ramas in America, Steve, era copilul lui Ciolac, sotul ce a urmat-o in aventura emigrarii in 1914 sau era copilul lui John Dillinger.

Analfabeta, dar cocheta, si o moarte misterioasa
Expulzata din America in 1936, Ana se intoarce in tara - bogata si cu un permis de port-arma. Se stabileste la Timisoara unde ii “toaca” banii si o paraseste un barbat mai tanar decat ea.
Cat a mai trait, a facut numeroase demersuri pentru reintoarcerea in America si a fost terorizata de spaima razbunarii ce ar fi putut veni din partea bandei lui Dillinger.

Nepoata ei sustine cabanditii lui J.D., si anume doi dintre ei, ar fi lichidat-o. Ana Cumpanas-Sage a fost gasita cu un ac lung, gen andrea, infipt in ceafa. Ceea ce a dat de gandit, insa, a fost biletul prins pe usa ei: “Sunt plecata la tara”. Ori prietena ei cea mai buna, care a si descoperit mesajul, stia ca Ana era cu desavarsire analfabeta si atunci a alertat politia.

Se zice ca Ana, cocheta, pentru a-si masca analfabetismul mima, cu parere de rau, uitarea ochelarilor de vedere acasa daca era pusa in situatia de a citi sau de a semna ceva.
“Femeia in rosu” a sfarsit la cimitirul saracilor. Ea, care fusese cea mai bogata romanca din America, iubita lui John Dillinger si protejata lui Al Capone.

Gangsterul carismatic, personaj de filme, dar nici "femeia in rosu"nu a fost uitata
Dillinger a inspirat realizarea mai multor filme, iar primele doua s-au numit, simplu, "Dillinger". Filmul realizat de Max Nossek in 1945 era o privirea asupra vietii si stilului arhetipului de gangster antierou american, iar rolul principal era interpretat de un dur al ecranului acelei vremi, Lawrence Tierney.

In 1973, un "Dillinger" realizat de John Milius ii oferea lui Warren Oates cel mai bun rol din cariera lui (de pana atunci) si in acelasi timp ii conferea carisma unui Cagney sau a unui Humphrey Bogard.

In 2009, Michael Mann a regizat adevarata poveste a carismaticului bandit spargator de banci, "Inamicii publici", un film comerical cu fermecatorul Johnny Depp in rolul lui Dillinger.

In toate filmele dedicate lui John Dillinger este prezenta si Ana, careia trei autori romani i-au dedicat un roman retro (versiune), "Femeia in rosu", aparut dupa istovitoare batalii finalizate printr-o interzicere, abia in 1990, la editura Cartea Romaneasca. Mircea Nedelciu, Adriana Babeti si Mircea Mihaes au reusit sa realizeze prin romanul lor o halucinanta, nostalgica si erudita incursiune in timpul trecut.

In loc de sfarsit
Qui nimium probat, nihil probat. (Cine vrea sa dovedeasca prea mult, nu dovedeste nimic.) - Quintilian (35 -100 d.Hr.)


 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni