• PRO TV
  • Dumitru Fărcaș are monument la Țebea, alături de Horea, Avram Iancu și Regina Maria

Dumitru Fărcaș are monument la Țebea, alături de Horea, Avram Iancu și Regina Maria

Dumitru Fărcaș are monument la Țebea, alături de Horea, Avram Iancu și Regina Maria

Memoria regretatului taragotist Dumitru Fărcaș este cinstită cu un monument natural, în cadrul ansamblului de monumente de la Țebea, județul Hunedoara.

La mai bine de un an de la dispariția sa, Dumitru Fărcaș are un gorun la Țebea, plantat de autoritățile locale din comuna Baia de Criș. Arborele, considerat sacru și simbol al trăiniciei, face parte din complexul de monumente de la Țebea, ridicat în memoria unor mari personalități precum Avram Iancu, Horea, Regele Ferdinand I, Regina Maria și Henri Mathias Berthelot.

Fiica regretatului taragotist, Andreea Fărcaș, a fost impresionată de gestul făcut de autoritatea locală în memoria tatălui ei.

„Nu fusesem niciodată la Țebea. Am rămas fără cuvinte când am văzut că acolo se află gorunul lui Horea, gorunul lui Avram Iancu, cel al regelui Ferdinand, al Reginei Maria – plantat chiar de ea în 1924 - al generalului Henri Mathias Berthelot, gorunul Centenarului - plantat anul trecut, și gorunul lui tata, plantat lângă scena unde a slujit atâția ani. A fost o experiență mai mult decât impresionantă. Inițiativa aparține domnilor Ioan Danciu și Mircea Părăian, cu sprijinul Primăriei comunei Baia de Criș”, a declarat Andreea Fărcaș pentru PROTV.RO. 

Citește și: EXCLUSIV Fiica lui Dumitru Fărcaș, Andreea: „Tata a iubit lumea, viața și oamenii”


Gorunul lui Dumitru Fărcaș e încă pui, dar va crește precum ceilalți arbori sacri de la Țebea

La Țebea, mai dăinuie încă gorunul sub care Horea se odihnea cu oamenii săi, în drum spre Zărand, și unde puneau la cale planurile de luptă împotriva nedreptăților sociale. Legenda spune că la rădăcina arborelui ar fi fost îngropată mâna dreaptă a lui Horea, după ce el a fost tras pe roată.

Cu ocazia restaurării sale, în 1947, aproape tot trunchiul a fost îmbrăcat în ciment, pe care sculptorul Radu Moga-Mânzat a realizat modelul cojii. Pentru susținerea crengii laterale, în 1977 a fost construit un stâlp de beton. Această ultimă creangă laterală a fost ruptă de puternica furtună care s-a abătut asupra regiunii în 19 iulie 2005. 

Gorunul lui Horea (plan secund)

În prezent, din gorun nu mai există decât sarcofagul de beton al trunchiului. Din ramura ruptă în 2005 s-a cioplit o cruce de 1,8 m, Crucea lui Horea, amplasată alături de mormântul lui Avram Iancu.


Gorunul Reginei Maria

Festivalul „Taragotul de aur”, în memoria lui Dumitru Fărcaș

Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediție, va avea loc în perioada 15-17 noiembrie 2019. Festivalul-concurs este deschis interpreților de folclor autentic românesc din toate zonele țării, dar și celor din comunitățile românești aflate în afara granițelor. Pentru înscrieri puteți intra AICI.

Scopul primordial al acestui festival este descoperirea tinerelor talente de soliști instrumentiști și vocali, dar și să contribuie la conservarea și promovarea culturii și portului tradițional românesc. La acest concurs pot participa soliști instrumentiști și vocali cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani.

„Portul popular purtat de concurenți va fi evaluat în aceeași măsură ca și prestația lor artistică. Prin prezența lor la acest festival dorim să promovăm folclorul și portul românesc așa cum au fost păstrate și transmise din generație în generație în aceste comunități”, spune Andreea Fărcaș, a cărei asociație culturală este organizator al festivalului.

Vezi și: VIDEO Ultima oară când Dumitru Fărcaș a cântat la taragot

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni