• PRO TV
  • Cum a cucerit Regina Maria Parisul. Rolul ei crucial în Marea Unire de la 1918

Cum a cucerit Regina Maria Parisul. Rolul ei crucial în Marea Unire de la 1918

Cum a cucerit Regina Maria Parisul. Rolul ei crucial în Marea Unire de la 1918

După Primul Război Mondial, Regina Maria s-a dovedit un diplomat înnăscut, punându-și la bătaie toată influența și farmecul pentru a asigura reîntoarcerea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei la România. 

Puţini oameni par a fi conştienţi că actuala hartă a României se datorează în mare măsură eforturilor de lobby depuse de Regina Maria la Paris.

Citește și: Regina Maria, în linia întâi în Primul Război Mondial. Motivul pentru care i s-a spus ”Mama răniților”


În primăvara anului 1919, după terminarea Primului Război Mondial, negocierile pentru retrasarea granițelor României trenau, în mare parte din cauza schimburilor dure de reproșuri între premierul Ionel Brătianu și Franța și Anglia. 

Situația României la conferință fiind periclitată, politicienii căutau o ieșire din această situație. Ministrul Franței la București, contele Saint-Aulaire, a fost cel care a propus trimiterea la Paris a Reginei Maria, într-o ultimă încercare de recăpătare a bunăvoinței Aliaților.

Cazată la hotelul Ritz din Paris, Regina Maria a avut parte de o primire extrem de călduroasă. Apartamentul său de 20 de camere era plin de flori. De fapt, primise atât de multe, încât hotelul a căutat prin tot Parisul vaze pentru a le ține. 

Oriunde își făcea apariția, admiratorii strigau "Vive la Reine!", "Vive la Roumanie!", chiar și pe stradă, fiind urmărită în permanență de ziariști veniți din toată lumea. Separat de negocierile oficiale duse de Marile Puteri, Regina Maria a aranjat întâlniri cu președintele american Widrow Wilson, președintele Raymond Poincaré sau prim-ministru Georges Clemenceau.

Ca o anecdotă, la prânzul cu președintele Statelor Unite Wilson, Regina Maria a venit cu 30 de minute mai târziu și cu 10 invitați în plus. 

Eforturi diplomatice ale Reginei sunt descrise cel mai bine în chiar paginile jurnalului său: ”Mi-am dat toată silinţa. I-am privit pe toţi drept în ochi, m-am folosit de toate limbile pe care le ştiam şi am vorbit pentru ţara mea. Mai întâi, i-am primit pe francezi, apoi italieni, apoi pe englezi şi americani. Şi ... Slavă Domnului! Sper că am făcut mult bine ţării mele!”.

 

Foto: Curtesy of Chainsaw Film Productions - Maria, Inima Romaniei - history documentary

De 1 Decembrie, PRO TV difuzează de la ora 18.00 documentarul excepțional ”Maria - Inima României”.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni