• PRO TV
  • Cluj sau București - Unde se trăiește mai bine în 2019

Cluj sau București - Unde se trăiește mai bine în 2019

Cluj sau București - Unde se trăiește mai bine în 2019

București și Cluj se află printre cele mai râvnite orașe din România, când vine vorba despre calitatea vieții, oportunități, diversitatea serviciilor și accesibilitate. Dar care dintre ele oferă cel mai bun nivel de trai în 2019.

Deși Capitala este cel mai important centru comercial și industrial din țară, Clujul se situează pe poziția 29 din 72 într-un clasament ce măsoară calitatea vieții în orașele europene. În același top, Bucureștiul se află cu 26 de poziții mai jos.

Citește în continuare și află care este situația detaliată a celor două orașe, în funcție de cele mai importante criterii.

 

Cluj sau București - Oportunități de angajare

În ceea ce privește latura profesională, Bucureștiul conduce detașat ca număr de oportunități de carieră. Statutul său de capitală face ca toate corporațiile și companiile multinaționale să aleagă Bucureștiul pentru a-și înființa sedii și pentru a recruta angajați pe poziții executive sau de management.

De aceea, fiecare nișă profesională este mult mai dezvoltată în capitală, existând mai multe șanse de a găsi un job potrivit și un salariu mai mare decât în Cluj.

 

Cluj sau București - Sistemul sanitar local 

La acest capitol, scorul celor două orașe este aproximativ egal. Ambele zone dispun de servicii medicale de stat, dar și de spitale private.

Atât Bucureștiul, cât și Clujul, oferă unități de primire a urgențelor, medicină internă, de specialitate, pediatrică și nu numai. Deși capitala dispune de mai multe spitale, acest lucru este raportat și la numărul de locuitori. Prin urmare, se poate spune că serviciile medicale sunt asemănătoare, cu foarte mici diferențe.

 

Cluj sau București - Prețurile pentru chirii 

În ceea ce privește costul locuințelor și al chiriilor, orașul transilvănean are o ofertă ceva mai scumpă decât capitala.

Un studiu efectuat de EY România în 2018 arată că prețul mediu al chiriei lunare în Cluj este mai mare cu 3% față de București, iar metrul pătrat de locuință situată la periferie valorează cu 20% mai mult. De asemenea, prețul pe metru pătrat în centru este și el mai mare cu 5%, conform aceleiași analize.

Un aspect important este și spațiul locuibil. Deși Clujul are tarife mai mari, spațiul locuibil al apartamentelor este cu aproximativ 4 metri pătrați mai mare.

Deși oferă prețuri ceva mai mici la locuințe și chirie, Bucureștiul are costuri de utilități (apă, electricitate, gaze) mai mari cu până la 3% decât Clujul. Cu toate acestea, veniturile salariale medii sunt și ele mai mari cu 5%.

 

Cluj sau București - Timp liber și alte distracții

În termeni de activități culturale și oportunități de petrecere a timpului liber, Bucureștiul pare să fie lider, cu workshop-uri și conferințe frecvente, mai multe săli și localuri pentru concerte și evenimente variate pe tot parcursul anului.

În schimb, odată cu festivalurile precum Electric Castle, TIFF si Untold, Clujul a evoluat foarte mult la capitolul entertainment. Și serviciile au fost îmbunătățite semnificativ în ultimii ani. În Cluj poți găsi restaurante și cafenele de top și, dacă vrei, poți comanda pizza in Cluj rapid prin foodpanda.

Trăgând linie, se poate spune că ambele orașe au o ofertă impresionantă de activități culturale, precum și o viață socială foarte activă, cu servicii pe măsură.

 

Cluj sau București - Traficul la orele de vârf

Bucureștiul este deja recunoscut pentru traficul său haotic, mai ales la orele de vârf, în zonele centrale și în apropierea centrelor de business de la periferia orașului.

Traficul în Cluj este ceva mai liber, iar transportul în comun este mai puțin congestionat. Așadar, dacă te muți în Cluj, vei putea reduce timp semnificativ petrecut în trafic.

 

Cluj sau București - Siguranța pe străzile orașului

Ambele orașe dispun de servicii de pază și patrule de poliție la toate orele din zi și din noapte. Cu toate acestea, Bucureștiul este un oraș mai divers, cu o populație mai numeroasă și cu o rată mai mare a criminalității decât orașul din Transilvania.

În final, răspunsul la întrebarea „Care dintre orașe oferă un trai mai bun?” va fi întotdeauna subiectiv, în funcție de preferințele și obiceiurile tale. Orice alegere ai face, oricare dintre cele două orașe îți vor oferi o experiență unică.

 

sursa foto: https://pixabay.com/photos/cluj-napoca-church-the-cathedral-1499648/

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni