• PRO TV
  • Ce urmează după SARS-COV-2 și ce lasă în urmă pandemia? Un epidemiolog de la Yale își spune opinia 

Ce urmează după SARS-COV-2 și ce lasă în urmă pandemia? Un epidemiolog de la Yale își spune opinia 

Ce urmează după SARS-COV-2 și ce lasă în urmă pandemia? Un epidemiolog de la Yale își spune opinia 

Într-un material de opinie, CNN prezintă viziunea unui epidemiolog de la Yale, care explică pe larg cât va ține cu adevărat pandemia, din punctul său de vedere și ce va lăsa în urmă, cel puțin în viziunea sa. 

Dr. Nicholas Christakis, sociolog și epidemiolog la Universitatea Yale, spune că „ceea ce fac virusurile este că preiau controlul asupra vieții noastre.”

După ce ia ca reper gripa spaniola din 1918, specialistul împarte pandemia în trei faze: 

Perioada imediată, care va dura aproximativ până la finalul lui 2021

E perioada în care simțim șocul biologic și epidemiologic al virusului. Coronavirusul se răspândește până când sunt infectați mulți oameni, apoi tot mai mulți se vaccinează, în așa fel încât se ajunge la așa-numitul prag de imunitate de grup. Este perioada în care începem să trăim într-o realitate schimbată: purtăm măști, respectăm distanțarea socială, școlile și unele businessuri sunt închise periodic etc. În această perioadă, oamenii tind să devină mai religioși, stau mai mult în casă și sunt mai moderați.

Perioada intermediară, până la finalul lui 2023

În a doua perioadă, cea intermediară, va trebui să ne revenim din impactul psihologic, social și economic al virusului. Milioane de oameni e posibil să aibă în continuare nevoie de îngrijiri medicale. După ce am văzut importanța științei în lupta cu această pandemie, poate vom vedea asta și în confruntarea cu alte amenințări, precum încălzirea globală, crede sociologul. Este posibil ca una dintre moștenirile pandemiei să fie o reînnoire a respectului pe care trebuie să îl avem față de eforturile și progresele științei.

Perioada post pandemică, începând din anul 2024

În final, când vom ajunge în perioada post pandemică, vom trăi ceva asemănător cu perioada de după gripa spaniolă din 1918, crede profesorul de la Yale. Toate schimbările prin care am trecut în primele două perioade se vor inversa: oamenii nu vor mai fi la fel de religioși și vor căuta tot mai multe oportunități sociale: în baruri, cluburi, la evenimente sportive, la mitinguri politice. 

E însă posibil să dispară obiceiuri precum strângerea mâinii la salut, mai ales la societățile din Vest. E foarte probabil ca interacțiunile medicale să se schimbe: oamenii nu vor mai căuta asistență medicală față în față pentru fiecare problemă. În plus, se va transforma modul în care muncim și oportunitățile de a face asta de acasă se vor înmulți.

„Toate sângerările se opresc în cele din urmă”, spune medicul, citând o glumă cinică din interiorul spitalelor. „Toate năpastele se termină la un moment dat, dar de multe ori se termină după ce au luat multe vieți. Sper și sunt optimist că vom ajunge la capătul acestei crize“ afirmă specialistul.

PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA UN INTERVIU EXCLUSUV OFERIT DE UN EPIDEMIOLOG DE LA HARVARD

CE URMEAZĂ DUPĂ SARS-COV-2?

FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni