• PRO TV
  • Ce au in comun oamenii si urangutanii? 97% din ADN!

Ce au in comun oamenii si urangutanii? 97% din ADN!

Ce au in comun oamenii si urangutanii? 97% din ADN!

Urangutanii sunt mult mai asemanatori oamenilor decat s-a crezut pana acum, arata un nou studiu genetic. Codul genetic al urangutanilor seamana in proportie de 97% cu cel al oamenilor.

Cu toate ca aceasta cifra inseamna ca maimutele cu parul roscat au mai putine in comun cu oamenii decat au cimpanzeii (al caror ADN seamana cu cel uman in proportie de 99%), o mica portiune din ADN-ul urangutanilor se potriveste aproape perfect cu secventa corespunzatoare de la oameni.

Este pentru prima data cand oamenii de stiinta descifreaza codul genetic al urangutanilor, acum specie amenintata cu disparitia. Cercetatorii spera ca descoperirile lor sa ii ajute sa salveze specia de la extinctie. In prezent, mai sunt doar 50.000 de urangutani in Borneo si 7.000 in Sumatra, iar numarul lor e in continua scadere din cauza despaduririlor.

Dupa ce au studiat si comparat ADN-ul a 11 urangutani, cercetatorii au aflat ca oamenii si urangutanii au avut un stramos comun acum 14 milioane de ani. Oamenii seamana mai putin cu urangutanii decat cu cimpanzeii, cu care se pare ca am avut un stramos comun acum 5-7 milioane de ani.

Jeffrey Rogers, un primatolog din Houston, Texas, sustine ca “daca padurile dispar, nu mai conteaza ca urangutanii sunt capabili sa se adapteze la mediul inconjurator prin variatia genetica, pentru ca habitatul e esential. Daca lucrurile continua tot asa in urmatorii 30 de ani, nu vom mai avea niciun urangutan in salbaticie”.


INTERESANT

- Urangutanii sunt printre putinele animale care se recunosc in oglinda.

- Printre cele mai inteligente primate, urangutanii pot si chiar folosesc multe unelte sofisticate pentru a strange mancarea si pentru a-si face culcus din crengi si frunze. Aptitudinile pe care le invata urangutanii difera de la grup la grup si se transmit prin mecanismul de invatare sociala.

- Urangutanii pot comunica cu oamenii prin semne. Un studiu facut in 2008 pe doi urangutani de la gradina zoo din Leipzig arata ca urangutanii pot calcula costurile si beneficiile unei actiuni si ca pot invata din greseli, astfel incat sa nu le mai repete.

- Urangutanii masculi au prezentat interes sexual fata de femei. Bucatareasa reputatului primatolog Birute Galdikas a fost violata de un urangutan; in afara de acest caz, au mai fost si alte numeroase rapoarte privind tentativele urangutanilor masculi de a face sex cu femeile care ii studiau in salbaticie.

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni