• PRO TV
  • Bărbatul care s-a mumificat singur. Care a fost bizarul motiv

Bărbatul care s-a mumificat singur. Care a fost bizarul motiv

Bărbatul care s-a mumificat singur. Care a fost bizarul motiv

  Un filozof excentric a schimbat regulile cât privește doliul și moartea.

În 1832, chiar înainte de moartea sa, filozoful britanic Jeremy Bentham a insistat ca trupul său să fie mumificat pentru a fi apoi dus la petreceri, într-un cărucior cu rotile. Motivul pentru care a avut această ciudată ultimă dorință a fost ca prietenilor săi să le fie mai ușor să se împace cu moartea sa și să nu li se facă dor de el.

Foto: Getty

Acesta nu s-a oprit însă aici. Print testament, acesta a lăsat moștenire celor pe care îi admira câte un inel comemorativ, care conținea fire din propriul său păr și, în loc de piatră, înfățișa un mic bust al său. 

Acum, oamenii de știință sunt în căutarea inelelor lui Bentham, de la moartea sa, în 1832, fiind găsite doar șase dintre acestea, conform Daily Mail.

Filosoful a pus să-i fie făcute inelele cu zece ani înainte să moară, lăsându-le în testament unei liste de prieteni care includea politicieni faimoși, junaliști, colegi filosofi și câțiva servitori.

Cercetătorii cred că bijuteriile pot fi răspândite prin toată lumea, după ce unul dintre inele  fost găsit într-un magazin de antichități din New Orleans. Echipa de cercetători provine de la University College London, unde trupul mumificat al lui Bentham a rămas expus încă din anul 1850.

Excentricul filosof și-a pregătit în detaliu viața după moarte încă de la vârsta de 21 de ani. Acesta era de părere că oamenii ar trebui să se facă utili atât cât sunt în viață, cât și după ce-și dau ultima suflare, și obișnuia să-i încurajeze și pe alții să-și doneze trupurile științei medicale.

Dintre inelele descoperite de oamenii de știință de la UCL, trei dintre ele au numele destinatarilor gravate. Acestea includ vânzătorul de cărți William Tait (1793–1814), politicianul belgian  Sylvain van de Weyer (1802–72) și filosoful John Stuart Mill (1806–73).

Jeremy Bentham a fost un filosof renumit de la sfârșitul secolului 18 și începutul secolului 19. Acesta a devenit celebru grație ideii de panopticon - planurile unei închisori circulare în care prizonierii puteau fi supravegheați de un paznic care stătea într-un turn central. De asemenea, el a ajutat la înfințarea primelor forțe de ordine din Marea Britanie - London's Thames River Police, în 1800. 

Un ateu convins, Bentham descria învățăturile bisericii despre ”niște gogomănii” și se opunea ideei de înmormântare creștinească. Astfel, înainte de moarte sa, acesta a insistat ca trupul său să fie mumificat ca un fel de ”auto-icoană”, pentru a fi mai apoi prezentat la cinele la care luau parte prietenii săi.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni