• PRO TV
  • Alexandru Ion, despre cea mai nouă piesă de teatru în care joacă: Noi avem responsabilitatea să spunem povestea

Alexandru Ion, despre cea mai nouă piesă de teatru în care joacă: Noi avem responsabilitatea să spunem povestea

Alexandru Ion, despre cea mai nouă piesă de teatru în care joacă: Noi avem responsabilitatea să spunem povestea

Actorul Alexandru Ion vorbește în exclusivitate pentru PROTV.RO despre cel mai recent rol al său la teatru. Piesa „Taximetriști” are premiera la 22 noiembrie 2018 și aduce în discuție o problemă socială mai veche.

Alexandru Ion (31 de ani) este un actor din noua generație pe care, odată ce-l vezi pe scenă, nu te mai saturi să-l privești. Încercați Medea's boys, care se joacă Apollo 111, ori The history boys, de la Excelsior, și veți înțelege ce vrem să spunem. Dar, ne-am adunat acum, aici, ca să vorbim despre Taximetriști, o piesă în regia lui Bogdan Theodor Olteanu care vă va arăta o altă latură a taximetriștilor de București. Pe care, cel mai probabil, nu ați ajuns să o cunoașteți.

Piesa se joacă la Apollo 111 (Palatul Universul) din București și are premiera pe 22 noiembrie 2018, ora 20.00. Noi am văzut-o în avanpremieră și am plecat de la teatru oarecum „modificați”. 

De ce nu-i iubim pe taximetriști? Ai încercat vreodată să găseșți un răspuns?

„Cred că răspunsul ține mai degrabă de experiențe și poziționări personale. Generalizarea e riscantă, iar cuvântul iubit e, probabil, un pic puternic pentru contextul de față. Este însă o realitate că în cadrul serviciilor de taxi există mult loc pentru îmbunătățiri, dar foarte multe dintre acestea țin de reglementări ale sistemului și ale condițiilor de muncă. Odată cu lucrul la spectacol am devenit conștient de aspecte care creează o imagine de ansamblu mai nuanțată, chiar dacă poate nu justifică în totalitate actuala condiție a serviciilor de taxi. Probabil că felul în care ne raportăm la relația cu taximteriștii are o strânsă legătură cu raporturile de putere din interiorul mașinii. Atunci când raporturile respective sunt disproporționate, ceea ce din nefericire se întâmplă relativ des, apar inevitabil situații tensionate și, implicit, neplăcute”. 

FOTO: Cătălin Georgescu


Rolul ăsta pare a ți se potrivi că o mănușă. Cât de greu/ușor ți-a fost să intri în pielea taximetristului „dă Bucureșți”?

„Cred că mi se potrivește în măsura în care e un personaj extravertit, care îți dă mult loc de joacă, iar mie îmi place să am spațiu de colorat. Pariul cel mare a fost (și încă este) să nu scap în clișeele unui astfel de personaj și să găsesc, împreună cu colegii și cu Bogdan Theodor Olteanu, regizorul spectacolului și autorul piesei, elemente distinctive și adâncimi care să povestească mai mult și mai cuprinzător despre un astfel de personaj, pentru că tendința e să adresezi doar latura de clown și să construiești un personaj unidimensional”. 

Care e drama taximetristului român, de unde vin frustrările lui?

„Cred că cea mai mare parte dintre frustrări se revendică din reglementarea insuficientă a mediului de lucru. Până la urmă, pe lângă istoricul personal, oamenii sunt victime ale mediului în care muncesc”. 

Care crezi că e mesajul principal al piesei? Noi am râs, dar nu e doar de râs, nu?

„Aș spune că mesajul e unul care încurajează privirea (mai) în profunzime a fibrei umane și a cauzelor care stau la baza unor acțiuni concrete. Nu doar în legătură cu subiectul propus, ci ca atitudine generală în fața existenței. Cât râde, respectiv plânge, fiecare spectator e în relație directă cu propriile filtre, experiențe și viziuni. Noi avem responsabilitatea să spunem povestea”. 

Distribuția completă AICI.

Circuli cu taxiul prin București? Ce fel de experiențe ai avut cu taximetriștii bucureșteni? Bune sau rele…

„Conduc, așa că folosesc serciviile de taxi foarte rar, și n-aș putea spune că am avut experiențe memorabile în niciunul dintre cele două sensuri, bun sau rău. Recunosc însă că momentele în care sunt nevoit să circul cu taxiul îmi creează o vagă stare de anxietate, deși sunt sigur că, statistic vorbind, majoritatea curselor pe care le-am făcut au fost absolut normale și nepopulate de niciun fel de eveniment neplăcut”. 

Taximetriștii sunt și ei oameni. Dar de ce am avea rădbare să le ascultăm păsul? 

„Cred că răbdarea sau nerăbdarea sunt direct proporționale cu empatia și atenția cu care investim o anumită interacțiune. Iar lucrurile astea sunt condiționate de o mulțime de factori. În rest, nu știu să spun de ce și dacă ar trebui. Sunt multe variabile la mijloc, dar exercițiul de a asculta e cu siguranță benefic uneori, indiferent de cine e emițătorul.” 

Piesa are o sumedenie de înjurături și expresii triviale. Cât de „comod” a fost pentru ține și colegii tăi să le pronunțați pe scenă? 

„Limbajul licențios al spectacolului provine din realitățile de exprimare ale tipologiilor prezentate și din intimitatea întâmplărilor. Spectacolul își propune să prezinte niște întâmplări contemporane într-o cheie profund realistă, iar realitatea e că oamenii vorbesc colorat. Nu fac parte din categoria persoanelor care consideră că limbajul licențios pe scenă e un sacrilegiu, așa că nu am avut vreun disconfort în rostirea cuvintelor scrise de autor”. 

Cine e Alexandru Ion în afara piesei Taximetriști? Unde mai joacă, ce fel de piese preferă?

„În prezent, în afară de Taximetriști, mai joc în alte două spectacole la Apollo111 - Cea mai călduroasă zi din an și Medea's boys, la Teatrul de comedie în Numitorul comun, la Teatrul Excelsior în The history boys și la Unteatru în spectacolul Înapoi în iarnă. Cât despre cine sunt, probabil că am putea să facem un interviu separat. :) 

Era pe punctul să se însoare

Alexandru Ion a avut o relație de patru ani cu asistenta TV Flavia Mihășan. Cei doi erau atât de apropiați, încât au fost la un pas de căsătorie. Alexandru i-a oferit inelul de logodnă în 2017 și totul părea că se îndreaptă în direcția pe care o intuiau toși cei din jurul lor. Numai că, exact ca în viață, au decis să o ia pe cărări diferite, câteva luni mai târziu.

Flavia are un nou partener. Marius Moldovan e un fost concurent de la Românii au talent, pe care l-a cunoscut la repetițiile pentru musicalul „Mamma Mia!”. În urmă cu câteva zile, Flavia Mihășan le-a dat colegilor de muncă vestea cea mare: este însărcinată.

Fosta ta iubită a anunțat că e însărcinată. Ce gânduri ai pentru ea?

„Cum aș putea să răspund la întrebarea despre Flavia fără să apelez la clișee cordiale și plictisitoare din categoria îi urez tot binele din lume? Mă voi rezuma la a spune că suntem doi oameni maturi care au trăit un capitol frumos împreună și care acum au trecut la alte capitole. Flavia e o femeie pe care o admir și respect și mă voi bucura sincer pentru orice lucru bun care o să i se întâmple”.  

Care sunt planurile tale de viitor? 

„Planurile mele de viitor sunt momentan foarte strâns legate de partea profesională, pragmatic vorbind. Cred că partea emoțională a existenței e ceva ce nu se negociază, ci se naște, așa că nu pot alătura acestui aspect termenul de planuri.”  

FOTO: PRO TV


În 2016, Alexandru Ion a apărut în serialul Atletico Textila, de la PRO TV, unde interpreta rolul unui șofer de taxi, cooptat în lotul echipei de fotbal Atletico Textila, pe postul de atacant. 

Ce urmează după Atletico Textila în materie de film?  

„Actoria nu e tocmai o meserie democratică. În sensul că nu poți alege în mod discreționar când și în ce context o practici. În afara situațiilor în care asumi rolul de producător, proiectele vin spre ține din exterior și poți alege doar dacă te implici sau nu în ele. Dar respectiva alegere nu poate exista în absența unei propuneri. Așadar, nu știu ce urmează după Atletico Textila. Depinde ce propuneri voi primi și pe care dintre ele le voi și accepta.”

Cine este Alexandru Ion

Alexandru Ion a absolvit cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București și are o diplomă de master în Arta Actorului la aceeași universitate. Este unul dintre fondatorii Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis de la Alexandria și, printre altele, a jucat pe scena Centrului Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” în „Furtuna”, la Teatrul Metropolis în piesa „Îngeri în America” și la Teatrul Act în „De ce n-o facem în drum?”.



A apărut în mai multe clipuri publicitare, a jucat în câteva scurtmetraje studențești și a avut scurte apariții în filme precum Portretul luptătorului la tinerețe (regia Constantin Popescu), Micul spartan (regia Dragos Iuga) și Chosen (regia Jasmin Dizdar). În 2016 a jucat rolul lui Adrian, atacantul echipei Atletico Textila în filmul Atletico Textila, de la PRO TV. A fost unul dintre actorii selecționați la Sarajevo Talent Campus 2013, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni