• PRO TV
  • ADEVARAT sau FALS? Pastele sunt originare din Italia!

ADEVARAT sau FALS? Pastele sunt originare din Italia!

<span style="color:#f00;">ADEVARAT sau FALS?</span> Pastele sunt originare din Italia!

La nivel mondial, paste a devenit sinonim cu preparate din bucataria italiana. Imigrantii italieni au dus pastele cu ei peste tot in lume. Desi este adevarat ca soiurile cele mai renumite si retetele de gatit paste provin din Italia, in mod surprinzator, originea reala a pastelor se afla in alta parte!

Asadar, cum au ajuns pastele in Italia? Una dintre cele mai populare teorii a fost publicata de Association of Food Industries in “Macaroni Journal”. Acolo se spune ca pastele au fost aduse in Italia de Marco Polo, in urma aventurarii lui in China in timpul dinastiei Yuan (1271 - 1368). Chinezii consumau fidea (noodles) inca din anul 3000 i.Hr., in provincia Qinghai; exista unele dovezi ca in China se facea fidea, la acea vreme, din mohor si mei.

Aceasta teorie, insa, are unele probleme. Fideaua care se facea in China nu poate intra in categoria paste. Marco Polo a descris, printre altele, ca a gasit in China niste taietei care semanau cu “lagana”, ceea ce inseamna ca el era familiarizat deja cu termenul paste.

Mai mult, in 1279, in inventarul care consemna bunurile unui soldat din portul Genova era mentionat si un cos cu paste uscate. Asadar, nu avea cum sa aduca Marco Polo pastele fainoase din China in Italia, deoarece el s-a intors din calatoria lui abia in 1295.

Si confuzia se accentueaza daca amintim ca pastele au fost consemnate pentru prima oara de un geograf arab, Idrisi, ca find comune in Sicilia.

Prin ce filiera au ajuns, totusi, pastele in Italia?
Cei mai multi istorici sustin ca arabii (in special cei din Libia) ar fi adus in bazinul mediteranean paste, impreuna cu spanac, vinete si trestie de zahar. In Talmud, scris in limba aramaica pana la sfarsitul secolul al V-lea d.Hr., exista o referinta la paste gatite prin fierbere.

Se crede ca pastele au ajuns in Italia prin Sicilia in timpul cuceririi acesteia de catre arabi (secolul I d.Hr.), care au influentat in mod drastic si bucataria regiunii.

De asemenea, este cunoscut faptul ca prin secolul al XII-lea, italienii au invatat tot de la arabi o metoda de uscare a pastelor pentru a le lua cu ei si in calatorii. In sprijinul acestei teorii vine si faptul ca in retete vechi siciliene de preparae a pastelor exista si elemente din gastronomia araba.

BONUS!

*Pastele uscate au numeroase forme, care se potrivesc la diferite sorimente de sosuri: cele subtiri si lungi sunt potrivite pentru sosuri uleioase si/sau mai lichide, in timp ce pastele sub forme mai complicate sunt ideale pentru sosuri mai groase.

*Macaroane, deriva din termenul din siciliana care inseamna a face aluat cu forta. La inceputuri, aluatul era framantat cu picioarele, iar metoda era foarte obositoare.

*Pastele sunt facute dintr-un aluat de faina de grau nedospita sau hrisca cu apa. Patele uscate sunt facute din faina de grau dur sau gris din grau dur, cu un nivel ridicat de gluten.

* In 1995 italienii au organizat o Conferinta mondiala a pastelor, iar din 1998 incoace sarbatoresc in octombrie Ziua pastelor.

*Prima fabrica industriala de paste din Statele Unite a fost construita de catre un francez in Brooklyn, in 1948.

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni