• PRO TV
  • 7 paradoxuri imposibil de rezolvat

7 paradoxuri imposibil de rezolvat

7 paradoxuri imposibil de rezolvat

Conform DEX, un paradox este "o opinie sau lucru care vine in contradictie cu adevarul general acceptat. Rationament aparent just care duce la concluzii contradictorii, ce nu pot fi considerate nici adevarate, nici false". Unii reusesc sa demonteze paradoxurile, sa le gaseasca rezolvare, insa exista unele paradoxuri fara solutii. Iata sapte dintre ele:

1. Liberul arbitru
Daca Dumnezeu este atotputernic si stie ce vom face inca dinainte sa ne creeze, cum mai poate exista liberul arbitru (conceptie potrivit careia omul ar avea libertate nemarginita de a actiona dupa vointa sa)?
Raspuns: Acest paradox se explica prin Dumnezeu care este in afara timpului, el stie trecutul, prezentul si viitorul.
Asa cum trecutul nu poate sa interfereze cu liberul nostru arbitru, nu o poate face nici viitorul.

2. Dilema crocodilului
Un crocodil fura un copil de la tatal sau si promite ca i-l va da inapoi daca va ghici ce va face cu fiul sau. Ce se intampla daca tatal ghiceste ca animalul de prada nu-i va returna copilul?
Raspuns: Nu exista nicio solutie. In cazul in care crocodilul pastreaza copilul, isi incalca propria regula, daca tatal prezice correct. Daca va returna copilul, isi incalca iar propria regula, in cazul in care tatal nu ghiceste corect ce va face.

3. Paradoxul bunicului
Un om se duce inapoi in timp si isi ucide bunicul, inainte ca bunica lui sa fie... bunica lui. Aceasta inseamna ca unul dintre parintii lui nu s-ar fi nascut, dupa cum nici el nu s-ar fi nascut. Prin urmare, el nu ar fi putut calatori in timp si bunicul este in viata asa ca el ar fi putut sa fie conceput si apoi sa calatoreasca in timp ca sa isi ucida bunicul.
Raspuns: In momentul in care un calator in timp schimba ceva in trecut, un univers paralel se fisureaza. Aceasta teorie este sprijinta de mecanica cuantica.

4. Paradoxul gramezii de nisip
Exista 1.000.000 de boabe de nisip intr-o gramada. Daca vom elimina un bob de nisip avem in continuare o gramada, daca mai eliminam inca unul - avem tot o gramada. Daca eliminam in continuare bob cu bob, cand ramanem doar cu unul mai avem o gramada?
Raspuns: Stabilim o limita fixa. Daca am spus, de exemplu, ca 10.000 de boabe de nisip fac o gramada, orice numar sub acesta cifra nu mai alcatuieste o gramada. Totusi, nu este rezonabil sa facem o distinctie intre 9999 si 10.001. Solutia poate fi modificata daca spunem ca exista o limita fixa, pe care insa nu o cunoastem.

5. Paradoxul omnipotentei
Poate crea Dumnezeu ceva atat de greu incat sa nu-l poata ridica? Daca Dumnezeu poate sa creeze ceva intr-atat de greu incat sa nu-l poata ridica, inseamna ca El nu este atotputernic. Daca El nu poate crea ceva atat de greu pe care sa nu-l poata ridica, inseamna ca el nu este atotputernic.
Raspuns: Raspunsul cel mai frecvent este ca Dumnezeu este atotputernic, astfel incat enuntul “sa nu-l poata ridica” este lipsit de sens. Alte raspunsuri se refera la cauza ca fiind o contradictie, precum “cercul patrat”.

6. Paradoxul lui Epimenides
Intr-un poem de-al sau Epimenides a scris: “Cretanii, intotdeauna mincinosi, fiare ale raului, burtosi lenesi”. Epimenide insusi era cretan. Daca Epimenides este cretan si un mincinos, atunci afirmatia lui “Cretanii, intotdeauna mincinosi” este o minciuna. Aceasta inseamna ca toti cretanii spun adevarul, iar afirmatia lui Epimenides este adevarata.
Raspuns: Daca Epimenides stie de cel putin un cretan (altul decat el insusi) ca nu este mincinos, afirmatia lui este o minciuna care-l defineste pe vorbitor drept un mincinos.

7. Paradoxul fortei de neoprit

Ce se intampla cand o forta de neoprit intalneste un obiect care nu poate fi mutat? Daca forta muta obiectul, atunci acesta nu este de nemutat si viceversa. Daca obiectul nu poate fi miscat din loc, inseamna ca forta nu este de neoprit.
Raspuns: Aceasta situatie nu se poate intampla, deoarece daca exista o forta de neoprit, nu ar putea exista un obiect care sa nu poata fi mutat si viceversa. Mai interesant este ca nu poate exista un obiect care sa nu poata fi mutat din loc. Ca sa nu poata fi mutat, ar trebui sa aiba o inertie si o masa infinite. Masa infinita nu poate exista in universul nostru finit, asa ca nu poate exista nici un obiect care sa nu poata fi mutat din loc.

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni