• PRO TV
  • (P) Amenajează-ți bucătăria ca un designer de interior

(P) Amenajează-ți bucătăria ca un designer de interior

(P) Amenajează-ți bucătăria ca un designer de interior

Bucătăria reprezintă sufletul casei, locul în care fiecare dintre noi se simte ca un adevărat chef atunci când pregătește bunătăți pentru întreaga familie. 

Ei bine, tocmai pentru că trebuie să ne încânte și să ne ofere întotdeauna o stare de spirit excelentă, avem nevoie de o încăpere caldă și primitoare, cu numeroase spații de depozitare, atent decorată, perfect funcțională și ușor de întreținut. 

Știm, o să crezi că este dificil să obții bucătăria mult visată, dar cu puțină îndemânare și multă creativitate lucrurile chiar pot deveni simple. Așa că nu te grăbi să apelezi la un profesionist, ci urmărește ideile de mai jos ca să-ți decorezi chiar tu încăperea la fel cum ar face-o și o persoană specializată în acest domeniu.

Stabilește un plan de amenajare

Un specialist va face o schiță a locului și va ține cont de dimensiunile bucătăriei înainte de a demara amenajarea propriu-zisă. Același lucru trebuie să-l faci și tu dacă vrei un rezultat spectaculos. 

Așadar, măsoară exact spațiul, stabilește cum vei proiecta mobilierul sau care va fi locul electrocasnicelor și încearcă să determini schimbările care vor apărea în urma designului vizat. Realizarea unui plan încă din faza inițială îți va fi de ajutor și pentru estimarea bugetului necesar pentru amenajare.

Creează un spațiu luminos și aerisit

Orice designer de interior pune întotdeauna accent pe imaginea de ansamblu și sentimentul pe care ți-l transmite o cameră. 

Așadar, când vorbim de un proiect de amenajare bucătărie trebuie să luăm în calcul ca spațiul să fie bine iluminat, iar dacă acest lucru nu este posibil în mod natural, atunci optează neapărat pentru corpuri suspendate de iluminat și spoturi deasupra zonelor mai întunecate. Lumina caldă este cea care oferă o atmosferă plăcută în bucătărie. De asemenea, într-o încăpere deosebită este ideală împrospătarea aerului rapid și eficient, prin surse naturale sau artificiale.

Alege stilul potrivit

Studiază mai multe stiluri înainte de a te decide ce vei alege pentru bucătăria ta. Dacă îți dorești un plus de modernitate, găsește-ți inspirația în decorul minimalist, caracterizat de simplitate și funcționalitate, nuanțe de gri, alb, negru și accente metalice. 

În cazul în care preferi eleganța și ordinea, alege stilul scandinav, dacă ești o fire boemă și adori obiectele vechi atunci îndreaptă-te spre o amenajare vintage. Stilul clasic rămâne în tendințe și poate fi o alegere ideală dacă preferi decorurile echilibrate, în culori neutre. Ia în considerare faptul că, pe lângă preferințele personale, designul bucătăriei trebuie să se armonizeze și cu celelalte camere din locuință.

Folosește o paleta cromatică deosebită

În amenajarea bucătăriei încearcă să utilizezi doar o singură gamă de culori, în diferite tonuri. Un profesionist nu va miza niciodată pe un amalgam de nuanțe și ar fi bine ca nici tu să nu îți îndrepți atenția spre lucruri foarte colorate. Optează pentru nuanțele calde, deschise, cum ar fi bej, alb sau lemn natur pentru că aduc multă luminozitate. 

Culorile pastelate se potrivesc în bucătărie și oferă o atmosferă confortabilă, iar dacă vrei ceva mai sobru încearcă accentele metalice, tonurile de turcoaz, albastru închis sau combinațiile de alb, negru și gri.

Amplasează mobilierul în funcție de forma bucătăriei

În situația în care încăperea pe care vrei să o mobilezi este în formă de L, poți opta pentru corpuri de mobilier dispuse la fel sau sub formă de galerie, iar dacă spațiul îți permite, include și o insulă pe mijloc. 

În cazul unei bucătării în U, pentru amenajarea pieselor de mobilier ține cont de lățimea camerei. Ai la dispoziție trei pereți pe care poți așeza corpurile, însă dacă nu ai nevoie de foarte multe spații de depozitare ar fi indicat să nu aglomerezi inutil încăperea. 

Dacă vorbim de varianta open space, atunci cu siguranță trebuie să delimitezi zonele cu o insulă de bucătărie sau un bar, iar în ceea ce privește dulapurile suspendate, optează pentru montarea pe verticală a mai multor corpuri.

Fă loc plantelor și decorațiunilor în bucătărie

Pentru o amenajare ideală trebuie să incluzi în bucătăria ta și câteva ghivece cu plante, de preferat chiar ierburi aromatice pe care să le folosești în preparate. Dacă vrei o notă de veselie, utilizează ghivece colorate, cu forme atipice. 

Decorațiunile sunt și ele binevenite ca să scoți încăperea din anonimat, însă folosirea lor ține foarte mult de stilul de amenajare. Totuși, câteva tablouri, veselă pusă la vedere pe rafturi deschise, un ceas inedit, borcane cu condimente sau câteva suveniruri sunt printre lucrurile ce-și pot găsi loc în bucătăria ta.

Amenajarea bucătăriei reprezintă o reală provocare, mai ales că sunt atât de multe lucruri pe care trebuie să le incluzi într-o singură încăpere. Însă, cu multă răbdare, atenție și creativitate vei reuși să conturezi fiecare detaliu astfel încât să te poți bucura de un rezultat deosebit. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni